Rusland wijst een arbitragezaak voor het Zeerechttribunaal over het Greenpeaceschip Arctic Sunrise af en zal er ook niet aan meedoen. 

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard, meldt het Russische persbureau Interfax woensdag.

Volgens het ministerie ''accepteert'' Rusland een dergelijke zaak niet. Nederland en het Tribunaal zijn van de beslissing op de hoogte gebracht. In het document laat Rusland weten wel open te staan voor een andere ''afwikkeling van de situatie''.

Als Rusland niet komt opdagen, is dat geen beletsel voor de voortgang van de zaak. Volgens het Statuut van het Internationale Zeerechttribunaal kan Nederland het hof verzoeken de zaak met slechts één partij door te zetten. De rechters moeten zich er dan wel eerst van vergewissen dat het hof bevoegd is.

Arbitrageprocedure

Nederland startte twee weken geleden een arbitrageprocedure om de onmiddellijke vrijlating te verkrijgen van het Greenpeace-schip en de dertig opvarenden. Omdat Rusland daar niet op reageerde, stapte Nederland maandag naar het tribunaal in Hamburg om Rusland via een spoedprocedure te dwingen dat alsnog te doen.

De bemanning zit ondertussen nog vast in Moermansk en wordt verdacht van piraterij. Daaronder zijn twee Nederlanders. Het schip vaart onder de Nederlandse vlag.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten dat Nederland bekend was met het standpunt van Rusland en vindt de verklaring in dit geval 'niet van toepassing'. Een woordvoerder laat weten dat deze zienswijze na de officiële afwijzing van Rusland, ongewijzigd blijft. 

Media

Russische media meldden dinsdag al dat Rusland een voorbehoud had gemaakt toen Moskou het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties ratificeerde.

''De Russische zijde heeft toen een voorbehoud gemaakt waarbij zij niet het gezag van internationale instanties erkent in conflicten die de soevereine rechten en jurisdictie betreffen'', zo verklaarde de woordvoerder van het ministerie, Aleksandr Loekasjevitsj, tijdens een persbriefing vorige week.

Achtergrond: Timmermans hekelt 'emotionele' Russische politiek

Overzicht: Zaak Greenpeace-schip in Rusland