Paus Franciscus heeft maandag de omstreden Duitse bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst ontvangen voor een onderhoud. 

Dat heeft het Vaticaan laten weten. De 'pronkprelaat' moest zich bij de kerkvorst verantwoorden voor de verbouwing van zijn ambtswoning, die meer dan 31 miljoen euro kostte, zes keer zoveel als begroot.

De bisschop kwam ruim een week geleden in opspraak over de dure verbouwing in Limburg an der Lahn. Hij reisde daarop naar Rome om de paus over zijn toekomst te laten beslissen.

Die liet hem eerst een week wachten, voordat hij maandag uiteindelijk toch audiëntie verleende. Het Vaticaan heeft geen bijzonderheden over het gesprek bekendgemaakt.

Luxe

Volgens een naaste medewerker van Franciscus is de paus priesters zat die in luxe leven. Priesters die in dure restaurants eten, gouden sieraden dragen en tijdens reizen te veel uitgeven, bevallen de kerkvorst niet, aldus de Argentijnse aartsbisschop Victor Fernández maandag in een interview met de Italiaanse krant la Repubblica.

Tebartz-van Elst is niet alleen in opspraak wegens zijn dure residentie, maar ook omdat hij eerste klas is gevlogen om een armoedebestrijdingsproject in India te bezoeken. Toen de pers erachteraan ging, probeerde hij dat te verdoezelen. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek tegen de bisschop lopen wegens meineed.