De overvloedige regenval van de afgelopen week in Japan heeft de kerncentrale in Fukushima nieuwe problemen opgeleverd.

De opslagtanks voor afvalwater bij de centrale stromen over en eigenaar Tepco zegt niet te kunnen uitsluiten dat radioactief water in zee is gestroomd, meldt The Japan Times.

Ook weet Tepco niet hoeveel besmet water er precies is gelekt, maar uit meer dan de helft van de 23 tanks zou water zijn gelopen. De eigenaar van de kerncentrale ontdekte ook dat er water lekt uit een betonnen omhulsel van andere opslagtanks.

Nadat medewerkers van de centrale de lekkages hadden ontdekt, werd een deel van het water uit de bassins overgepompt naar opslangtanks. Op twee plekken werd water overgepompt naar ondergrondse opslagtanks.

Noodoplossing

Hoewel Tepco eerder besloot deze niet meer te gebruiken, omdat er herhaaldelijk lekkages zijn opgetreden, werden de ondergrondse tanks ingezet als noodoplossing. Hoeveel radioactief water precies is weggestroomd is niet duidelijk. 

In 2011 werd de kerncentrale getroffen door een aardbeving en tsunami. De opruimwerkzaamheden in het gebied liggen ver achter op schema. Volgens het Japanse ministerie van milieu moeten sommige mensen nog jaren wachten voor ze terug kunnen naar hun huizen. Het gaat om de inwoners van elf gemeenten die rond de centrale liggen. 

Het oorspronkelijke plan was om in maart alle werkzaamheden af te ronden. Hoewel mensen af en toe onder begeleiding naar hun huizen en bedrijfspanden mogen, is van een echte terugkeer nog geen sprake.

Opruimproces 

"We moeten het opruimproces verlengen, met een jaar, met twee of drie jaar, we hebben daar nog geen besluit over genomen", aldus Shigeyoshi Sato van het ministerie. Volgens Sato zijn er diverse oorzaken voor de vertragingen. Zo is er niet genoeg ruimte om het radioactieve afval op te slaan. 

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) bracht vorige week een bezoek aan de centrale. "De belangrijkste conclusie van de missie is dat Japan belangrijke vooruitgang heeft geboekt", zei Juan Carlos Lentijo, die het onderzoek leidt.

Zo zou in sommige gebieden de landbouwgrond weer schoon genoeg zijn om voedsel te kunnen produceren. Ook kreeg Japan lof voor pogingen alle belanghebbenden bij het opruimproces te betrekken. Lentijo benadrukte het belang van goede communicatie met de bevolking over de werkzaamheden.