Bemanning Amerikaans schip aangeklaagd

Justitie in India heeft 33 bemanningsleden van een Amerikaanse schip in staat van beschuldiging gesteld omdat ze geen papieren konden laten zien waaruit blijkt dat ze toestemming hadden om wapens te hebben in Indiase wateren.

De kapitein van de MV Seaman Guard Ohio en de hoofdmachinist blijven buiten schot, zo liet de politie zaterdag weten.

Het schip werd vorige week zaterdag al opgebracht omdat het zich illegaal in Indiase wateren bevond en er ongeregistreerde wapens en munitie aan boord waren. Volgens de eigenaar van het vaartuig, het Amerikaanse bedrijf AdvanFort, was de Seaman Guard Ohio betrokken bij een antipiraterijmissie in de Indische Oceaan.

De Amerikaanse firma verklaarde dat de Indiase autoriteiten het schip toestemming hebben gegeven om aan de Indiase kust te tanken en te schuilen voor cycloon Phailin, die het subcontinent afgelopen weekend teisterde. Behalve van illegaal wapenbezit, wordt de bemanning ook beschuldigd van de onwettelijke aankoop van 1500 liter diesel.

''De kapitein bleef vertellen dat hij met de juiste papieren zou komen, maar waar hij mee kwam was onvoldoende",' aldus de politie. Het onder de vlag van Sierra Leone varende schip is naar de haven van Tuticorin gebracht en aan de ketting gelegd. In die plaats worden ook de bemanningsleden vastgehouden. Het gaat onder anderen om Indiërs, Britten, Oekraïners en Esten.

Lees meer over:
Tip de redactie