Kenyatta mag deel proces in Den Haag 'missen'

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta hoeft bij zijn proces voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag niet altijd aanwezig te zijn. Dat hebben de rechters van het hof in Den Haag besloten, maakte het ICC vrijdag bekend.

Het begin van het proces tegen Kenyatta wegens misdaden tegen de menselijkheid staat gepland op 12 november. De Keniaanse president had een verzoek ingediend om niet steeds aanwezig te hoeven zijn.

De rechters hebben besloten dat Kenyatta in ieder geval wel bij onder meer de openings- en slotverklaringen moet zijn, persoonlijke getuigenverklaringen moet bijwonen en in persoon bij de uitspraak moet zijn.

De Keniaanse president wordt er door het ICC van beschuldigd achter een golf van etnisch geweld te zitten. Die brak los in door stammen betwiste gebieden na de omstreden presidentsverkiezingen van eind 2007. Kenyatta werd in april president.

Ook de Keniaanse vicepresident William Ruto staat terecht voor zijn rol in het geweld. In Kenia en andere Afrikaanse landen is verzet tegen de processen tegen de leiders. De Afrikaanse Unie verklaarde vorig weekeinde nog tegen het berechten te zijn van zittende staatshoofden door het ICC.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie