Achtergrond: Crisis VS afgewend. Voor hoe lang?

Met het akkoord tussen de Republikeinen en Democraten over het verhogen van het schuldenplafond en de beëindiging van de zogeheten 'shutdown' werd een grote crisis afgewend. Voor hoe lang?  

Op 15 januari moet er een nieuw akkoord op tafel liggen over de financiering van de overheid, en drie weken later dient het schuldenplafond opnieuw te worden verhoogd. Zonder akkoord ontstaat een situatie die vergelijkbaar is met wat we in de afgelopen weken hebben gezien. 

Republikeinen en Democraten zullen vanaf nu moeten gaan samenwerken, benadrukte de Amerikaanse president Barack Obama donderdagavond, in zijn eerste toespraak sinds het akkoord van woensdagavond. 'Management by crisis', schaadt niet alleen de economie, maar ook het aanzien van Amerika in de wereld. 

''Als je een specifiek beleidspunt of een specifieke president niet goed vindt, kom dan met argumenten voor je standpunt. Doe je best en win een verkiezing'', sprak de getergde Obama.

Er zijn echter geen tekenen dat de Tea Party, de oerconservatieve vleugel binnen de Republikeinse partij, van plan is om een gematigder koers te kiezen of de dialoog met de Democraten aan te gaan. De Tea Party, een kleine maar zeer mondige groep congresleden, wordt door veel Amerikanen en politici van beide partijen verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van de politieke impasse.

Opinie

''Heel veel hangt de komende tijd af van de publieke opinie'', stelt Willem Post, Amerika-deskundige van het Clingendael-instituut. Hij benadrukt dat Amerika meer dan Nederland een land is waar opiniepeilingen een grote rol spelen. Die publieke opinie keert zich nu mogelijk langzaam tegen de Tea Party.  

Als de Tea Party vanaf nu door Amerikanen wordt beschouwd als de grote veroorzaker van de problematiek, zal de extreme vleugel steeds meer geïsoleerd raken, benadrukt Post. De 'gewone' Republikeinen, een gematigd-conservatieve meerderheid in het Congres, ''zullen dan beseffen dat het zo niet langer kan'' en bereid zijn een constructieve verstandhouding met de Democraten op te bouwen.

''Nooit was de Republikeinse partij zo conservatief als nu'', stelt Post. Daar komt op korte termijn geen verandering in, denkt hij, want Tea Party-Republikeinen zullen de hakken in het zand zetten na het verlies van woensdagavond.

Maar als de Amerikaanse economie blijft aantrekken en het geluid van de onderbuikgevoelens impopulair wordt, zal het mogelijk worden voor Republikeinen en Democraten om samen tot akkoorden voor de lange termijn te komen.

De vraag is of dat al het geval zal zijn als in januari opnieuw een compromis moet worden gesloten over de financiering van de overheid. 

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffen l Vijf vragen over het schuldenplafond

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie