Lid Pussy Riot hervat hongerstaking

Zangeres Nadezjda Tolokonnikova van de Russische punkband Pussy Riot heeft haar hongerstaking hervat. Ze protesteert daarmee tegen haar terugplaatsing in een strafkamp, na een verblijf in het ziekenhuis. 

Dat heeft haar echtgenoot vrijdag gezegd tegen het Russische persbureau Ria Novosti.

De gevangenisautoriteiten maakten vrijdag bekend dat Tolokonnikova wordt overgeplaatst naar een andere strafkolonie. Het was niet onmiddellijk duidelijk waar ze naartoe gaat en of dit voor haar reden is de hongerstaking te beëindigen.

Tolokonnikova begon op 23 september aan een hongerstaking. Ze zei dat ze 'slavenarbeid' moest verrichten en eiste overplaatsing naar een ander strafkamp. Dat gebeurde niet. Wel werd ze na ruim een week naar het ziekenhuis gebracht en daar aan het infuus gelegd.

Celstraf

Tolokonnikova en haar collega Maria Aljochina zitten een celstraf van twee jaar uit. Pussy Riot verstoorde in februari 2012 in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou een mis met een 'punkgebed' tegen president Poetin. Een derde bandlid kreeg een voorwaardelijke straf.

Aljochina liet vrijdag een verzoek om vervroegde vrijlating vallen als steunbetuiging aan Tolokonnikova. Zijzelf was in juni in hongerstaking als protest tegen de slechte omstandigheden waaronder ze was opgesloten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie