Nieuwe aanklachten in Blackwater-zaak

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft donderdag nieuwe aanklachten ingediend tegen vier medewerkers van het beveiligingsbedrijf Blackwater. Daarmee is een internationaal beladen zaak nieuw leven ingeblazen.

In 2007 richtten beveiligingsmensen van Blackwater, dat nu Xe Services heet, een bloedbad aan in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zeventien Irakezen, onder wie vrouwen en kinderen, kwamen om het leven toen de Blackwater-bewakers van een Amerikaans konvooi om zich heen begonnen te schieten.

Volgens Blackwater zouden zij uit noodweer hebben gehandeld, omdat ze in een hinderlaag waren gelokt door Iraakse opstandelingen. Het incident deed de anti-Amerikaanse sentimenten in Irak hoog oplaaien. De beveiligers waren in Irak om Amerikaanse diplomaten te beveiligen.

De Verenigde Staten wezen verzoeken van Irak om de beveiligers in dat land te berechten af. Na een lang onderzoek werd de vijf bewakers veertien keer doodslag ten laste gelegd. Eind 2009 werden de vijf mannen door een rechtbank in Washington echter ontslagen van rechtsvervolging.

Rechter Ricardo Urbina oordeelde dat er door het Amerikaanse ministerie van justitie verkeerd met bewijsmateriaal was omgegaan en dat de grondwettelijke rechten van de bewakers geschonden zouden zijn. De uitspraak leidde tot woedende reacties in Irak. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zei in 2010 in Bagdad de schietpartij te betreuren.

Interpretatie

In 2011 oordeelden rechters dat Urbina de wet verkeerd had geïnterpreteerd. Zij bepaalden dat bewijsmateriaal tegen vier van de vijf verdachten heroverwogen moest worden. De aanklachten tegen de vijfde verdachte kwamen te vervallen.

Het ministerie kreeg van de rechter tot maandag de tijd om te bepalen wat ze met de zaak gingen doen. Donderdag werd duidelijk dat het ministerie had besloten nieuwe aanklachten tegen de vier overgebleven beveiligers in te dienen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie