Nieuwe leden Veiligheidsraad gekozen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag vijf nieuwe tijdelijke leden van de VN-Veiligheidsraad gekozen. Het gaat om Chili, Litouwen, Nigeria, Saudi-Arabië en Tsjaad. 

De verkiezing was niet meer dan een formaliteit, omdat er voor elke zetel maar één kandidaat was. Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch over de benoeming van Saudi-Arabië en Tsjaad.

De nieuwkomers hadden op de vergadering minstens twee derde van de stemmen van de 193 landen tellende Verenigde Naties nodig. Geen enkele staat stemde tegen hun aanstelling.

De vijf nieuwkomers gaan op 1 januari officieel aan de slag.

Zetels

De Veiligheidsraad telt vijftien leden. Vijf leden hebben een permanente zetel: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China.

De overige tien zetels rouleren elke twee jaar. De zetels worden per regio toegewezen en de regio's nomineren hun eigen kandidaten.

De zetels zijn zeer gewild omdat het land ermee een stem heeft in zaken die over internationale vrede en veiligheid gaan, zoals Syrië, sancties tegen Noord-Korea en de vredesmissies van de VN.

De Veiligheidsraad is het hoogste politieke orgaan van de Verenigde Naties. Hij is verantwoordelijk voor de handhaving van vrede en veiligheid in de wereld. De raad kan beslissen over sancties en desnoods het gebruik van militaire middelen. Nederland was voor het laatst lid in 1999 en 2000.

Lees meer over:
Tip de redactie