'Er zijn geen winnaars na crisis VS'

Het conflict tussen Republikeinen en Democraten over de financiering van de overheid en het verhogen van het schuldenplafond heeft Amerika onnodig veel schade berokkend.

"Er zijn geen winnaars", verklaarde de zichtbaar gefrustreerde president Barack Obama donderdagmiddag (Nederlandse tijd).

"De frustratie over Washington is nog nooit zo groot geweest", aldus Obama. "Niets heeft Amerika meer schade toegebracht dan het spektakel dat we in de afgelopen weken hebben gezien. Het heeft de vrienden van Amerika teleurgesteld, en onze vijanden aangemoedigd." 

Obama richtte zich tot de gezinnen die tijdelijk zonder inkomen kwamen te zitten toen de overheid op 1 oktober 'op slot' ging en ambtenaren met onbetaald verlof werden gestuurd. ''Jullie werk doet ertoe'', aldus Obama. Ook sprak de president over een daling in de Amerikaanse consumptie en terughoudendheid van bedrijfsleiders als gevolg van de crisis.

Samenwerking

De Amerikaanse president riep op tot samenwerking om een politieke impasse en een economische crisis in de toekomst te voorkomen.

''Voor al mijn vrienden in het Congres: begrijp goed dat de werkwijze in deze stad moet veranderen, want we hebben allemaal veel werk te doen voor het Amerikaanse volk. En dat omhelst ook hard werk om het vertrouwen van de burgers terug te veroveren'', aldus Obama. 

Bekijk Obama's speech:

De overheid wordt na het akkoord van woensdagavond slechts tot 15 januari gefinancierd en het schuldenplafond tot 7 februari verhoogd, dus als de samenwerking tussen Democraten en Republikeinen niet snel verbetert, dreigt er binnen enkele maanden opnieuw een conflict te ontstaan. 

"Maak niet kapot wat onze voorouders in twee eeuwen hebben opgebouwd'', sprak Obama aan het einde van zijn toespraak. ''Als je een specifiek beleidspunt of een specifieke president niet goed vindt, kom dan met argumenten voor je standpunt. Doe je best en win een verkiezing.''

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffen Vijf vragen over het schuldenplafond

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over:
Tip de redactie