Coalitievorming Duitsland stapje verder

In de onderhandelingen over een nieuwe coalitie in Duitsland is een belangrijke doorbraak bereikt. 

De leiders van de christendemocratische CDU/CSU en sociaaldemocratische SPD willen officiële onderhandelingen beginnen en zullen die wens als een advies aan hun achterban voorleggen.

Dat werd donderdag bekend nadat de partijen 2,5 uur hadden overlegd. Het was de derde ronde verkennende gesprekken over de vorming van een regering.

SPD-voorzitter Sigmar Gabriel toonde zich optimistisch dat de CDU/CSU en zijn partij op alle gebieden tot een akkoord kunnen komen. Een van de SPD-wensen is de invoering van een minimumloon. De SPD'ers die bij de verkennende gesprekken waren hebben volgens hem unaniem voor officiële coalitieonderhandelingen gestemd.

Ook volgens CDU-kopstuk Hermann Gröhe is er een basis voor coalitieonderhandelingen. De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel won de verkiezingen in september, maar is op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. De liberale FDP haalde de kiesdrempel niet en kon daarom niet in de regering blijven.

Congres

Zondag wordt tijdens een SPD-congres met 200 deelnemers besproken of de partij officiële coalitieonderhandelingen moet aangaan met de CDU/CSU. Het is de bedoeling dat de onderhandelingen dan woensdag echt beginnen.

Uiteindelijk wil de SPD uitkomst van de onderhandelingen voorleggen aan haar 470.000 leden. Dat gebeurt waarschijnlijk in november.

Zwart-rood

De twee partijen vormden van 2005 tot en met 2009 ook al een regeringscoalitie. Een coalitie van de CDU/CSU en SPD wordt in Duitsland 'zwart-rood' of grote coalitie genoemd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie