Frans scholierenprotest tegen uitzettingen

In Parijs en andere Franse steden is donderdag een scholierenprotest uitgebroken tegen de uitzetting van buitenlandse medeleerlingen.

Op de Place de la Nation in de hoofdstad zijn duizenden leerlingen van minstens 20 van de 100 middelbare scholen bijeengekomen, meldden Franse media.

Ze droegen spandoeken bij zich met teksten als: "Een leerling is een burger" en "Stop de uitzettingen". Naar verwachting wordt vrijdag opnieuw geprotesteerd en doen dan ook docenten mee.

De directe aanleiding voor de demonstraties is de uitzetting van een 15-jarig meisje uit Kosovo. Vooral de manier waarop dat gebeurde wekt veel beroering: de politie pakte scholiere Leonarda Dibrani op tijdens een schoolreisje, onder het toeziend oog van haar klasgenoten. Het meisje werd op 9 oktober met haar familie op het vliegtuig naar het kleine Balkanland gezet. Hun asielaanvraag was definitief afgewezen.

In een interview met de Franse zender RTL zei Leonarda doodongelukkig te zijn en vaak aan zelfmoord te denken. "Mijn leven is in Frankrijk", zei ze. "Ik spreek niet eens Albanees."

Huwelijksakte

Haar vader (43) droeg bij aan de onrust door te onthullen dat zijn huwelijksakte vals is en dat zijn familie eigenlijk in Italië is geboren, maar daarover heeft gelogen om na omzwervingen uiteindelijk asiel aan te kunnen vragen in Frankrijk.

Volgens de politie deden in Parijs zo'n 2500 scholieren mee aan de protestactie, maar volgens de vertegenwoordigers van de leerlingen waren dat er 7000.

Ook in Avignon en La Rochelle zijn scholieren protestacties begonnen. De demonstraties gaan inmiddels niet meer alleen over Leonarda, maar ook over andere uitgeprocedeerde asielzoekers, zoals de 19-jarige Armeniër Khatchik.

Politiek

De zaak leidt ook tot politieke beroering. Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls heeft woensdag na kritiek uit zijn eigen Socialistische Partij in het parlement toegezegd dat hij de uitzetting van het Kosovaarse gezin laat onderzoeken. Hij zei er vooralsnog van uit te gaan dat de autoriteiten volgens de regels hebben gehandeld.

Franse scholieren protesteren tegen uitzetting

De 15-jarige Leonarda Dibrani uit Kosovo mag terugkeren naar Frankrijk, als ze daarom vraagt. Dat zei de Franse president Hollande zaterdag. Leonarda mag haar familie echter niet meenemen. Enkele uren na de toespraak van Hollande wees het meisje zijn aanbod dan ook af. © AFP
Volgens de Franse president Hollande zijn er bij de uitzetting van het meisje en haar familie geen fouten gemaakt: "Er is geen fout gemaakt bij de uitzetting van het meisje. Maar het heeft gemankeerd aan gezond verstand. De wet moet worden gerespecteerd en geldt voor iedereen. Maar als ze erom vraagt en in het kader van haar schoolopleiding, zal Leonarda weer worden ontvangen in Frankrijk." © AFP
Eerder deze week gingen op de Place de la Nation in Parijs duizenden leerlingen van minstens 20 middelbare scholen de straat op om te protesteren tegen de uitzetting van Leonarda. © AFP
De directe aanleiding voor de demonstraties is de uitzetting van een 15-jarig meisje uit Kosovo. Vooral de manier waarop dat gebeurde wekt veel beroering: de politie pakte scholiere Leonarda Dibrani op tijdens een schoolreisje, onder het toeziend oog van haar klasgenoten. © AFP
De scholieren droegen spandoeken bij zich met teksten als: "Een leerling is een burger" en "Stop de uitzettingen". Naar verwachting wordt vrijdag opnieuw geprotesteerd en doen dan ook docenten mee. © AFP
In een interview met de Franse zender RTL zei Leonarda doodongelukkig te zijn en vaak aan zelfmoord te denken. "Mijn leven is in Frankrijk", zei ze. "Ik spreek niet eens Albanees." © AFP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie