NSA-directeur verlaat geheime dienst

Zowel de directeur van de omstreden Amerikaanse geheime dienst NSA als zijn plaatsvervanger zullen op korte termijn opstappen.

Dat bericht Reuters op basis van anonieme bronnen. De NSA bevestigt dat directeur Keith Alexander in de lente van 2014 opstapt, maar stelt dat het niets te maken heeft met de onthullingen rondom aftapprogramma PRISM.

Al voor het eind van 2013 zou bovendien vicedirecteur John Inglis vertrekken.

Volgens de anonieme bronnen wordt Michael Rogers, leidinggevende bij de Amerikaanse marine, gezien als opvolger van Alexander. Daar is echter nog geen besluit over genomen.

Alexander leidt de NSA al sinds augustus 2005 en heeft de afgelopen maanden het massaal aftappen van burgers krachtig verdedigd.

Klokkenluider Edward Snowden bracht aan het licht dat de NSA internetverbindingen en telefoongesprekken aftapt in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Zowel Amerikaanse burgers als buitenlanders zouden worden afgetapt. De onthullingen leidden tot veel ophef.

Reuters meldt dat het vertrek van Alexander en Rogers het voor president Barack Obama mogelijk maakt om een nieuwe weg in te slaan.

Vijf dingen die je moet weten over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws rond de afluisterpraktijken

Lees meer over:
Tip de redactie