De Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben woensdag ingestemd met een verhoging van het schuldenplafond. Ook gaan de overheidsdiensten weer open. 

President Barack Obama heeft even na middernacht (6.30 uur Nederlandse tijd) zijn handtekening onder het akkoord gezet en het daarmee formeel goedgekeurd.

Het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden stemde woensdagavond (4.15 uur Nederlandse tijd) in met een verhoging van het schuldenplafond, de limiet op de Amerikaanse staatsschuld. Daarmee komt een einde aan de 'shutdown' van de overheid.

87 Republikeinen stemden voor het wetsvoorstel, 144 tegen en 1 Republikein stemde niet. Aan de kant van de Democraten stemden alle 198 Democraten voor de verhoging, 2 stemden er niet. Dit komt uit op 285 stemmen voor en 144 tegen.

De Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, stemde eerder (2.00 uur Nederlandse tijd) al in met het voorstel voor verhoging van het schuldenplafond en de beëindiging van de zogeheten 'shutdown'. Dit leverde 81 stemmen voor en 18 stemmen tegen op. 

Het wetsvoorstel behelst een verhoging van het schuldenplafond tot 7 februari en het financieren van de overheid tot 15 januari.

Ambtenaren

Middels een verklaring op de website van het Witte Huis heeft Sylvia Mathews Burwell van het Bureau voor Management en Budget de Amerikaanse ambtenaren laten weten dat zij donderdagochtend hoogstwaarschijnlijk weer aan het werk kunnen.

"De president is van plan het wetsvoorstel vannacht te ondertekenen. Werknemers zullen er rekening mee moeten houden dat zij donderdagochtend weer aan het werk gaan", meldt Burwell.

Bureau

Obama bedankte vlak na het instemmen van de Senaat de leiders van beide partijen, de Democratische leider Harry Reid en de Republikeinse leider Mitch McConnell. "Zodra het wetsvoorstel op mijn bureau ligt, onderteken ik het", beloofde de president tijdens een persconferentie.

De Amerikaanse president zei in zijn verklaring dat hij donderdag terugkomt op de kwestie. Het Witte Huis maakte even later bekend dat Obama om 10.35 uur donderdagochtend (16.35 uur Nederlandse tijd) opnieuw zal spreken. 

Bekijk de verklaring van Obama na het instemmen van Senaat:

Zestien dagen

Republikeinen en Democraten in de Verenigde Staten werden het in de afgelopen zestien dagen niet eens over de financiering van de overheid, waardoor een deel van de overheid 'dicht' bleef: honderdduizenden ambtenaren moesten onbetaald thuisblijven. 

De twee partijen hadden tot donderdag middernacht de tijd om tot een akkoord te komen. Zonder akkoord over een verhoging van het schuldenplafond had het land donderdag de wettelijk vastgelegde limiet op de staatsschuld van 16.700 miljard dollar bereikt.

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Achtergronden: Vijf vragen over het schuldenplafond l Wat is een shutdown?