Koenders vraagt meer troepen voor Mali

Bert Koenders komt troepen tekort voor de VN-missie in Mali waar hij leiding aan geeft. 

De VN-troepenmacht Minusma heeft meer militairen en helikopters nodig om het noorden van het land te stabiliseren en burgers te beschermen tegen aanvallen van diverse gewapende groeperingen.

De Veiligheidsraad heeft bepaald dat 12.600 blauwhelmen naar het arme Afrikaanse land gestuurd moeten worden, maar op dit moment zijn er nog maar zo'n 5.200 gearriveerd.

"We worden ernstig op de proef gesteld'', zei de Nederlandse oud-minister woensdag tegen de VN-Veiligheidsraad. ''De mobilisering van troepen moet sneller.'' De Veiligheidsraad heeft bepaald dat 12.600 blauwhelmen naar het arme Afrikaanse land gestuurd moeten worden, maar op dit moment zijn er nog maar zo'n 5.200 gearriveerd.

Franse troepen

Franse troepen hebben samen met Afrikaanse strijdkachten met succes strijd geleverd om jihadisten uit het noorden te verjagen. Die dreigden vorig jaar het hele land onder de voet te lopen. Tegelijkertijd voerden rebellen van de nomadische Toeareg een separatistische strijd tegen het centrale gezag.

Het Franse ingrijpen hield de staat overeind en sinds juli is de VN-macht Minusma verantwoordelijk voor de veiligheid in het gebied.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie