Politie kwam na uur bij mishandelde diplomaat

Pas na ''herhaaldelijk'' bellen en een uur na de eerste melding arriveerde de Russische politie bij de mishandelde Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch. 

Dat schreef minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer.

Uit de brief blijkt dat het appartementengebouw van de plaatsvervangende Chef de Poste van de Nederlandse ambassade dinsdagavond helemaal donker was toen hij thuiskwam.

Volgens de huismeester was er wel licht in de woningen. Bij zijn voordeur trof de diplomaat twee mannen in oranje gilet aan. Elderenbosch ging ervan uit dat het technici van het elektriciteitsbedrijf waren.

De twee mannen zeiden dat de Nederlander zelf kon controleren of het licht het deed. Toen hij naar binnen ging, werd hij tegen de grond gewerkt. Op zijn mond en ogen werd tape gedaan net als om zijn handen en voeten. De mannen gingen ''gehaast'' te werk en gooiden stoelen, lampen en een paar ladekasten om.

Veiligheidsmaatregelen

Na hun vertrek wist Elderenbosch zichzelf te bevrijden en schakelde hij de politie in, aldus de brief. Elderenbosch is ''zeer geschrokken'', maar maakt het naar omstandigheden goed. Hij is woensdag weer aan het werk gegaan. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

Dezelfde avond is de Russische ambassadeur in Den Haag nog opgedragen zich woensdag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken te melden. De secretaris-generaal heeft hem ''dringend'' verzocht er alles aan te doen om dergelijke incidenten te voorkomen. De ambassadeur verwees naar het officiële standpunt van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarin wordt ''spijt betuigd over het betreurenswaardige incident''.

Timmermans heeft later nog met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov gesproken. Die deelt de zorgen van het kabinet en rept van een ernstig misdrijf. De Tweede Kamer spreekt donderdag over de gebeurtenissen.

Bezoek koning

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vindt ''vooralsnog'' dat het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 9 november aan Moskou ''zou kunnen doorgaan''. Hij zei dat woensdagavond in Nieuwsuur.

Timmermans erkent dat er argumenten zijn te bedenken om het bezoek te heroverwegen, maar ziet daar ''op dit moment'' geen aanleiding voor. Hij eist van Rusland opheldering over de mishandeling van Elderenbosch en dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht.

Met oproepen uit de Tweede Kamer dat de Nederlandse leeuw maar eens moet ''brullen'' en het bezoek en de rest van het Nederland-Ruslandjaar moet afblazen, heeft Timmermans niks. ''Dat is geen verstandig buitenlands beleid.''

Homo's

Als Nederland en Rusland met de ruggen naar elkaar komen te staan, dan heeft het kabinet ook geen mogelijkheden meer om in Rusland de rechten van homo's en lesbiennes aan de orde te stellen, aldus Timmermans. Hij ziet het als zijn taak om samen met zijn Russische ambtgenoot de Nederlands-Russische relaties weer ''in goed vaarwater'' te brengen.

Hij wilde niet speculeren over wie er achter de mishandeling van Elderenbosch zit. Timmermans wil van de Russische autoriteiten onder meer weten hoe het kan dat het een uur bellen duurde voordat de politie naar het appartement kwam. En hoe het kon dat het licht in het appartementengebouw uit was. Timmermans wil behalve opheldering van de Russische autoriteiten ook garanties dat zijn diplomaten hun werk veilig kunnen doen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie