De Nederlandse Sigrid Kaag is woensdag benoemd tot speciaal coördinator van de missie die alle chemische wapens in Syrië moet gaat vernietigen. 

Dat heeft secretaris Ban Ki-moon van de Verenigde Naties bekendgemaakt.

De missie is een samenwerking tussen de VN en de OPCW, de in Den Haag gevestigde organisatie voor het verbod op chemische wapens.

Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) komt Kaags benoeming op een speciaal moment. ''Het belang van deze missie is nog eens onderstreept met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de OPCW'', vindt Timmermans, die Kaags kandidatuur actief heeft gesteund bij zowel de VN als bij de OPCW.

''Ook ligt de benoeming van Kaag in het verlengde van de Nederlandse betrokkenheid bij de OPCW, hier in Den Haag, en meer in het algemeen bij de strijd tegen massavernietigingswapens.'' Nederland draagt 1,5 miljoen bij aan de ontmantelingsmissie en heeft ook personele en logistieke hulp aangeboden.

Cv

Kaag heeft veel internationale werkervaring op haar cv staan, onder meer bij de Verenigde Naties. Momenteel is ze secretaris-generaal bij het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP en daarvoor werkte ze ruim drie jaar in Jordanië als regionaal directeur van VN-kinderfonds Unicef. Kaag spreekt zes talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Arabisch.

De grootste operatie uit de geschiedenis van de OPCW is overigens al begonnen: zestig OPCW- en VN-medewerkers zijn sinds 1 oktober in Syrië om het land van het chemische arsenaal te ontdoen. Het team is tot nu toe op zeker elf plaatsen actief geweest.

Op enkele plekken werden wapens vernietigd, op andere plekken werd materiaal dat voor chemische wapens kon worden gebruikt, opgeruimd.

'Vitale machinerie'

Inspecteurs van de OPCW hebben in Syrië elf plekken bezocht die verband houden met de productie van chemische wapens. In totaal is op zes locaties 'vitale machinerie' vernietigd, meldt de OPCW. De wapeninspecteurs hebben ook toegezien op de vernietiging van munitie die voorzien kan worden van een chemische lading.

Het ontmantelen van de Syrische productiecapaciteit moet op 1 november afgerond zijn. Uiteindelijk moeten medio 2014 alle chemische wapens vernietigd zijn.

Aangenomen wordt dat Syrië de beschikking heeft over ongeveer duizend ton aan chemische wapens. Dat arsenaal ligt op zo'n twintig verschillende locaties opgeslagen, aldus de OPCW.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin