De Amerikaanse Senaat heeft woensdagavond (Amerikaanse tijd) ingestemd met een wetsvoorstel voor een verhoging van het schuldenplafond en de beëindiging van de zogeheten 'shutdown' van de overheid.

De Amerikaanse Senaat kwam in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) bijeen om te stemmen over verhoging van het schuldenplafond, de limiet op de Amerikaanse staatsschuld. Rond 02.00 uur Nederlandse tijd stemde de Senaat in met 81 stemmen voor en achttien stemmen tegen.

Nu de door Democraten gedomineerde Senaat instemt, zoals werd verwacht, gaat het wetsvoorstel snel naar het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. 

Bij goedkeuring kan president Barack Obama tenslotte zijn handtekening eronder zetten.

Obama bedankte vlak na het instemmen van de Senaat tijdens een persconferentie de leiders van beide partijen, de Democratische leider Harry Reid en de Republikeinse leider Mitch McConnell. "Zodra het wetsvoorstel op mijn bureau ligt, onderteken ik het", aldus de president. 

​Bekijk de verklaring van president Barack Obama:

De Amerikaanse president zei in zijn verklaring dat hij donderdag terugkomt op de kwestie. Het Witte Huis maakte even later bekend dat Obama om 10.35 uur donderdagochtend (16.35 uur Nederlandse tijd) opnieuw zal spreken. 

Risico

De president moedigt het Congres aan nu snel te handelen, zodat overheidsdiensten weer open kunnen en het risico op betalingsproblemen wordt weggenomen. 

Al eerder werd bekend dat de Senaat, onder leiding van Reid en de Republikeinse minderheidsleider Mitch McConnell, werkte aan een voorstel om het schuldenplafond te verhogen tot 7 februari en de overheid tot 15 januari te financieren. Met dat voorstel is nu tijdens een senaatsbijeenkomst ingestemd.

Dinsdag stelden de Republikeinen in het Huis een plan op met vergelijkbare data, maar ook met voorstellen om 'Obamacare' te wijzigen. Het Witte Huis en Reid verwierpen het plan meteen.

McConnell: ''De meerderheidsleider en ik zijn gisteren begonnen aan een reeks gesprekken om een manier te vinden om de overheid weer open te stellen en een 'default' (de situatie die ontstaat als er geen akkoord is over de verhoging van de schuldenlimiet, red.) te voorkomen. Ik heb er vertrouwen dat we in beide dingen later vandaag zullen slagen.''

Boehner

De Republikeinse leider John Boehner steunt het akkoord over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Hij zal ermee instemmen en roept partijgenoten op dat ook te doen, zei hij woensdag tegen het lokale radiostation 700 WLW in zijn eigen staat Ohio.

De steun van Boehner is cruciaal voor het slagen van het akkoord. Hij is voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, waarin de Republikeinen in de meerderheid zijn. ''We hebben de goede strijd gestreden, maar we hebben niet gewonnen'', aldus Boehner.

Hij zei dat zijn partij zich zal blijven verzetten tegen Obamacare en zal blijven hameren op gezondere overheidsfinanciën. ''Maar het blokkeren van het akkoord dat beide partijen vandaag hebben bereikt in de Senaat, zal niet onze tactiek zijn'', aldus de voorzitter van het Huis.

Bekijk de toelichting van Harry Reid:

Zestien dagen

Republikeinen en Democraten in de VS werden het in de afgelopen zestien dagen niet eens over de financiering van de overheid, waardoor een deel van de overheid 'dicht' bleef: honderdduizenden ambtenaren moesten onbetaald thuisblijven. 

De Europese beurzen noteerden woensdag aan het einde van de middag overwegend winst. Beleggers volgden het optimisme over een mogelijke oplossing in de strijd rond het Amerikaanse schuldenplafond, dat de beurzen op Wall Street flinke winsten opleverde. De belangrijkste beurzen – Dow-Jones Index, S&P 500 en Nasdaq – sloten alledrie in de plus,

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Achtergronden: Vijf vragen over het schuldenplafond l Wat is een shutdown?