Iran doet handreikingen over atoomprogramma

Iran heeft de wereldmachten waar het mee onderhandelt over zijn atoomprogramma, diverse handreikingen gedaan.

Het land is bereid om de verrijking van uranium te begrenzen tot vijf procent, het aantal centrifuges waarmee dat verrijken gebeurt te verminderen en de controle op het atoomprogramma ''te vereenvoudigen'', zeiden diplomaten die betrokken zijn bij de gesprekken in de Zwitserse stad Genève woensdag.

Na een jarenlange impasse praat Iran weer over nucleaire zaken met de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat Iran uiteindelijk accepteert dat internationale controleurs zijn nucleaire arbeid onaangekondigd komen bekijken. Dat hebben de bronnen rond de onderhandelingen verklaard.

Optimisme

De gesprekken hebben gezorgd voor optimisme en leidden tot een eerste gezamenlijke verklaring. Afgesproken is dat op 7 en 8 november nieuw overleg wordt gehouden in het Zwitserse Genève.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de onderhandelingen met de zes landen na afloop vruchtbaar. "We hebben gevoeld dat zij ook hebben laten zien dat de politieke wil er is om verder te komen in dit proces.'' Rusland temperde het optimisme door te stellen dat er geen garantie is dat er vooruitgang wordt geboekt.

De Amerikaanse regering reageerde positief op voorstellen die Iran heeft gedaan. Die zijn ''serieus en substantieel'' op een niveau dat nog niet eerder vertoond is, oordeelde het Witte Huis.

Impasse

Vooral Westerse landen zijn argwanend over het atoomprogramma. De VS verdenken de islamitische republiek ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. Iran heeft dat altijd ontkend en stelt alleen vreedzame doelen te hebben, zoals energieopwekking en de productie van medische isotopen.

De landen hebben afgesproken dat ze de onderhandelingen in november voortzetten. Ook de volgende overlegronde zal in Genève plaatsvinden, zei de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie