De organisatie waarvoor scheidend burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) vrijwilligerswerk gaat verrichten heeft bevestigd dat hij een mandaat heeft gekregen voor een project.

Woensdagmorgen schreven het AD en Dagblad van het Noorden dat bij het kantoor van het internationaal verbond van gemeenten (UCLG) in Barcelona niets bekend was over de komst van Rehwinkel.

Rehwinkel liet op 3 oktober via zijn Facebookpagina weten dat hij is benoemd tot 'Special Representative on Local Government Disaster Management'. "Hij gaat deze functie vervullen op verzoek van de United Cities and Local Governments (UCLG)", zo stond er verder in de mededeling.

Deze functie bestaat vooralsnog niet, zo zei UCLG-woordvoerster Marie Laure Roa tegen het AD. Ze voegde er aan toe dat er in het kantoor in Barcelona geen plek was voor Rehwinkel.

Statement

UCLG is later op woensdag echter met een verklaring gekomen waarin de benoeming van Rehwinkel wordt bevestigd, al wordt hij niet bij naam genoemd. 

"De directie heeft de burgemeester van Groningen mandaat gegeven om als rapporteur op te treden op het gebied van het herinstalleren van lokale overheden na rampen en crisissituaties", zo valt te lezen in de verklaring. 

"De burgemeester van Groningen heeft vervolgens rapport uitgebracht. De directie bevestigt het belang van dit onderwerp en heeft de burgemeester opdracht gegeven om dit project in samenwerking met diverse instanties verder uiteen te zetten."

Werkzaamheden

Uit de verklaring blijkt niet dat Rehwinkel zijn werkzaamheden vanuit Barcelona gaat uitvoeren. Ook is niet duidelijk of hij zijn werkzaamheden kan blijven uitvoeren, als hij na 1 november geen burgemeester meer is.

De gemeente Groningen zegt in een verklaring dat dit wel het geval is. "Aan het college van B&W is door de VNG gemeld dat het feit dat de heer Rehwinkel straks geen burgemeester meer is, niet automatisch betekent dat hij deze functie verliest."

Solliciteren

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zei vorige week dat zijn partijgenoot Rehwinkel moet blijven solliciteren om recht te houden op zijn uitkering. Daarover was ophef ontstaan in de Groningse gemeenteraad.

Rehwinkel liet via een woordvoerder weten, ondanks de kritieken, gewoon gebruik te maken van een wachtgeldregeling. Het vrijwilligerswerk in Barcelona dat Rehwinkel stelt te gaan uitvoeren is daarvoor onvoldoende, zo reageerde Plasterk.