Ex-minister Hongarije aangeklaagd om oorlogsmisdaad

Een voormalige communistische minister van Hongarije is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden voor zijn rol bij vergeldingsaanvallen op burgers in 1956. 

Dat heeft de hoofdaanklager in Boedapest woensdag bekendgemaakt. Ex-minister Bela Biszku staat al onder huisarrest. 

De nu 92-jarige Biszku was betrokken bij het neerslaan van de opstand van oktober 1956. Het communistische bewind drukte de opstand, met hulp van Sovjet-troepen, met harde hand de kop in. Bij twee demonstraties in december 1956 openden milities het vuur op de menigte.

Daarbij kwamen 49 mensen om. Biszku werd kort na de opstand minister van binnenlandse zaken en lid van het uitvoerend comité van de communistische partij. 

Wetenschappers

Volgens de aanklager in Boedapest komt Biszku's rol bij het neerslaan van de opstand neer op een oorlogsmisdaad. Hij wordt ook vervolgd omdat hij geen stappen heeft genomen om drie militieleden te straffen die in maart 1957 drie wetenschappers aftuigden. 

Ten slotte is Biszku het illegale bezit van munitie ten laste gelegd. Bij een huiszoeking in september werden elf kogels gevonden. 

Biszku kan maximaal levenslang krijgen. Als hij wordt veroordeeld zou hij de enige hooggeplaatste functionaris van het door de Sovjets gesteunde regime zijn die moet boeten voor zijn daden. 

Het proces begint naar verwachting binnen drie maanden. 

Lees meer over:
Tip de redactie