Het Griekse parlement heeft woensdag de immuniteit van zes leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad opgeheven.

Door de beslissing van de volksvertegenwoordiging kunnen de zes parlementariërs worden vervolgd. Ze worden ervan beticht deel uit te maken van een criminele organisatie.

De voltallige fractie van Gouden Dageraad was voor de stemming uit protest het parlement uitgelopen. Van tevoren werd al verwacht dat de immuniteit voor rechtsvervolging van de zes zou worden opgeheven.

Drie kopstukken van Gouden Dageraad, onder wie partijleider Nikos Michaloliakos, zitten vast in afwachting van hun proces.

Moord

Het onderzoek van justitie naar Gouden Dageraad kwam in een stroomversnelling door de moord op de linkse Griekse rapper Pavlos Fyssas.

Hij werd in september doodgestoken door een vermoedelijke aanhanger van Gouden Dageraad. Kort daarop deed de politie invallen bij de partij en werden parlementariërs aangehouden.

Ontkent

De partij ontkent iets met de dood van Fyssas te maken te hebben. "Het is duidelijk dat jullie Gouden Dageraad politiek onschadelijk willen maken", zei Ilias Kassidiaris, een van de zes parlementariërs.

"Jullie zijn er allemaal op uit om Gouden Dageraad uit te sluiten van verkiezingen. We zijn het doelwit van een walgelijke samenzwering. De regering is een slaaf van buitenlandse belangen, gelast illegale en ongrondwettelijke arrestaties en gooit het land te grabbel", aldus Kassidiaris.