Rusland noemt mishandeling Nederlandse diplomaat 'misdrijf'

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken noemt de mishandeling van een Nederlandse diplomaat ''een ernstig misdrijf''.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans liet zijn ambtgenoot weten ook ''geschokt'' te zijn.

''Dat is een gunstig teken'', voegde Timmermans eraan toe. Lavrov liet weten dat er een strafzaak is geopend.

Daarbij gaat het om illegale binnentreding van een woning en gebruik van geweld. Het wordt volgens Lavrov een ''breed en diepgaand'' onderzoek, aldus Timmermans. De Nederlandse ambassade is gevraagd aan het onderzoek mee te werken. Timmermans heeft dat toegezegd.

Betrekkingen

Volgens Lavrov zijn de betrekkingen met Nederland ''voortreffelijk'' en zou hij het betreuren als deze incidenten de relatie zouden beschadigen. Timmermans beaamde dat. Hij sprak iets langer dan tien minuten met Lavrov. Diens ministerie had eerder op de dag al gemeld de aanval op de diplomaat Onno Elderenbosch te betreuren.

De 60-jarige diplomaat Onno Elderenbosch werd dinsdagavond in Moskou thuis aangevallen. Dat zou zijn gebeurd door twee mannen, verkleed als elektriciens, die in de hal van het gebouw stonden te sleutelen aan een elektriciteitskast.

Zij zouden de diplomaat daarna in zijn woning hebben vastgebonden en zijn woning overhoop hebben gehaald.

Rutte

Premier Mark Rutte noemt de mishandeling van de Nederlandse diplomaat in Rusland 'zeer ernstig'. De premier wil dat nu eerst alle feiten op tafel komen. Hij heeft daarover uitvoerig contact met Timmermans.

De Russische ambassadeur komt woensdag langs op het ministerie om aan een hoge ambtenaar uitleg te geven over het incident.

''Ik wil gewoon van de Russen weten wat zij vinden dat er gebeurd is'', zei Timmermans woensdag kort voor een debat in de Tweede Kamer. 

Bellen

Rutte is op dit moment nog niet van plan om met de Russische president Vladimir Poetin te bellen over de mishandeling.

De ordelijke volgorde is volgens Rutte dat eerst ambassadeurs contact hebben en daarna de ministers van Buitenlandse Zaken. Dat is inmiddels gebeurd.

Een contact tussen hem en Poetin over een dergelijke kwestie is ''niet gebruikelijk'', zei Rutte. ''Maar waar nodig zal ik mijn rol uiteraard nemen. Nederland is direct belanghebbend, dit raakt een Nederlandse diplomaat, maar ik hecht eraan de juiste volgorde te hanteren.''

Nederland-Rusland jaar

Timmermans wilde nog niets zeggen over het mogelijk voortijdig stoppen van de festiviteiten rond het Nederland-Rusland Jaar. Hij erkende dat het feestjaar wat ''strubbelingen'' kent. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sluiten het jaar op 9 november af tijdens een bezoek aan Moskou.

Alle partijen toonden zich bezorgd tijdens het debat over de gebeurtenissen. ''Het feestjaar is voorbij'', stelde Sjoerd Sjoerdsma (D66). Volgens Michiel Servaes van de PvdA hangen de feestslingers er wel erg ''druilerig'' bij.

Voor de SP is het feestjaar ''de facto beëindigd'' en ook de PVV vindt dat er niet verder moet worden gevierd. De ChristenUnie ''twijfelt'' of het feestjaar moet worden voortgezet.

VVD'er Han ten Broeke noemde de kwestie ''heel ernstig'', maar wilde eerst de verklaring van de Russische minister Lavrov afwachten. En ook het CDA is bij monde van Pieter Omtzigt ''zeer verontrust'', maar wil minister Timmermans de tijd geven om de zaak op te lossen.

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Rusland veroordeelt het incident. Michael McFaul twitterde woensdag: ''We veroordelen de aanval op de gezant van de Nederlanders in Moskou. Dergelijke acties zijn onacceptabel.''

'Netjes mishandeld'

Ondertussen heeft de populaire Russische krant Troed woensdag een opmerkelijke draai gegeven aan de berichtgeving over de aanslag op de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch.

Volgens Troed is Elderenbosch 'netjes en professioneel' geslagen en vastgebonden. ''Hij is zo voorzichtig behandeld dat hij niet eens medische verzorging nodig had."

De krant beklemtoont dat de twee daders zich beleefd als elektriciens hadden voorgesteld, en dat ze niets hebben gestolen uit Elderenbosch' woning.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie