Poetin-tegenstander Navalny hoeft niet naar gevangenis

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is schuldig aan diefstal maar hoeft toch niet de cel in.

Dat heeft een Russische rechtbank woensdag in hoger beroep besloten. Navalny was eerder tot vijf jaar cel veroordeeld. Zijn straf is omgezet in een voorwaardelijke celstraf.

De Kremlin-criticus deed in september nog mee aan de burgemeestersverkiezingen van Moskou. De beschuldiging van verduistering van 16 miljoen roebel (ruim 360.000 euro) van een houtbedrijf heeft hij altijd ontkend.

Volgens Navalny en zijn medestanders gaan achter zijn strafvervolging politieke beweegredenen schuil. De charismatische jurist heeft naam gemaakt met het blootleggen van corruptie. ''Het is duidelijk dat de autoriteiten mij met alle mogelijke middelen uit de politiek willen verdrijven."

Ook heeft hij leiding gegeven aan een reeks massaprotesten na de presidentsverkiezingen van maart 2012 tegen de terugkeer van Vladimir Poetin als president van Rusland. 

Beroep

Hoewel Navalny niet de gevangenis in hoeft, tekent hij wel beroep aan. Omdat hij schuldig is bevonden, kan hij jarenlang niet meedoen aan verkiezingen.

In de rechtszaal maakte Navalny een foto met een mobiele telefoon met een sticker waarop de Russische president Vladimir Poetin is afgebeeld als een dief.

Tip de redactie