Zeker veertien mensen zijn woensdag in Japan om het leven gekomen door de tyfoon Wipha. Het natuurgeweld trof de omgeving van de Japanse hoofdstad Tokio. Ongeveer twintig mensen zijn vermist.

Van de dodelijke slachtoffers vielen er dertien op het eiland Izu Oshima (op zo'n 120 kilometer van Tokio). Het eiland kreeg 122,5 millimeter regen per uur te verduren, volgens de lokale autoriteiten. Rivieren traden buiten hun oevers en veroorzaakten grote modderstromen. Televisiebeelden toonden overgelopen straten en deels verwoeste huizen.

Een woordvoerder van het meteorologische instituut laat weten dat het eens in de tien jaar voor komt dat een storm met deze kracht over Tokio trekt. Er zijn windsnelheden gemeten tot 180 kilometer per uur. De verwachting is dat Wipha in de loop van woensdag afzwakt tot een tropische storm.

Wegens het noodweer zijn zo'n 400 nationale en internationale vluchten geannuleerd, meldt het Japanse persbureau Kyodo. Ongeveer 20.000 Japanners moesten evacueren. Veel scholen zijn gesloten en de meeste treinverbindingen liggen stil.

Bekijk beelden van de tyfoon:

Filipijnen

Aziatische landen hebben in een paar dagen tijd te kampen gehad met drie tyfoons en cyclonen. Eerder trof de tyfoon Nari de Filipijnen en Vietnam en richtte de cycloon Phailin grote schade aan in India.