Een Nederlandse diplomaat is dinsdagavond mishandeld in zijn woning in Moskou. Twee mensen waren zijn huis binnen gedrongen en hebben de inrichting beschadigd. 

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om plaatsvervangend ambassadeur Onno Elderenbosch. Dat hebben Russische bronnen bevestigd. De diplomaat raakte lichtgewond, maar maakt het inmiddels goed. 

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur laten ontbieden. De ambassadeur zal woensdag naar het ministerie van Buitenlandse Zaken komen. 

Nederland wil opheldering van de Russische autoriteiten over de mishandeling. Ook wil Nederland weten wat voor maatregelen er moeten worden genomen om de veiligheid van Nederlandse diplomaten in Moskou te garanderen.

Reconstructie

De Russische website Lifenews heeft op basis van exclusieve politiegegevens een gedetailleerde reconstructie gepubliceerd. De 60-jarige Elderenbosch kwam rond 19.00 uur uur 's avonds aan in zijn appartementencomplex in het centrum van Moskou.

Twee mannen, verkleed als elektriciens, stonden in de hal van het gebouw te sleutelen aan een elektriciteitskast. Zij zouden de diplomaat daarna in zijn woning hebben vastgebonden en zijn woning overhoop hebben gehaald.

Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid hebben de daders een hartje met de letters LGBT op een spiegel in het huis getekend. De letters verwijzen naar een Engelse aanduiding voor homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen: 'lesbian, gay, bisexual en transgender'. 

Het lijkt er volgens de correspondent op dat de mishandeling te maken heeft met de al eerder bekoelde relatie tussen Nederland en Rusland.

Bellen

Minster Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft dinsdagavond gebeld met de diplomaat. Dat liet de minister weten via een bericht op Facebook.

"Ik heb hem gebeld, hij maakt het inmiddels goed", schrijft Timmermans over de mishandelde diplomaat.

"Ik heb de Russische ambassadeur in Den Haag laten ontbieden. Nederland vraagt opheldering van de Russische autoriteiten over dit incident. Onze mensen moeten veilig kunnen werken daar en ik wil de verzekering dat de Russische autoriteiten hun verantwoordelijkheid op dat punt nemen"., aldus de minister.

Debat

D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma laat weten dat hij een debat heeft aangevraagd over het incident dinsdagavond. 

''Ik ben geschokt door deze aanval op een Nederlandse diplomaat. Dit Nederland-Ruslandjaar is een rampjaar geworden. Als deze berichten kloppen, moet Timmermans de festiviteiten staken, het staatsbezoek annuleren en de ambassadeur voor consultatie terugroepen'', aldus Sjoerdsma. ''Wat D66 betreft betekent dit het einde van het Nederland-Ruslandjaar", twittert de politcus.

Buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes van de PvdA-fractie noemt de mishandeling van de diplomaat ''schokkend en zorgwekkend nieuws''.

Hij voegt er in een tweet aan toe dat er snel opheldering van de Russen nodig is.  ''Nederland-Ruslandjaar kan wat mij betreft voorlopig 'on hold'. Eerst opheldering en garanties voor veiligheid Nederlandse diplomaten", aldus Servaes. 

Han ten Broeke van de VVD noemt het gebeurde ''uitermate zorgwekkend'', maar wil het Nederland-Ruslandjaar niet tijdelijk stilleggen. ''Voor we stappen nemen moeten we eerst afwachten wat de Russische ambassadeur morgen te zeggen heeft.'' 

Pieter Omtzigt van het CDA liet via hetzelfde medium weten woensdag opheldering te vragen aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Onder druk

De relatie tussen Rusland en Nederland stond de afgelopen weken al onder druk. Er ontstond ophef toen een Greenpeace-schip dat voer onder Nederlandse vlag protesteerde bij een boorplatform van het Russische Gazprom.

Door de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag laaide het vuur verder op. Timmermans heeft onder druk van Poetin excuses aangeboden voor het incident. De minister is tot de conclusie gekomen dat de aanhouding in strijd is met het Verdrag van Wenen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op 9 november een bezoek aan Moskou om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten.