Nog altijd geen akkoord over schuldenlimiet

Er is dinsdag nog altijd geen akkoord bereikt in de Amerikaanse Senaat over het verhogen van het schuldenplafond.   

In tegenstelling tot eerdere berichten, meldden ingewijden dat de leiders van Republikeinen en Democraten ook woensdag nodig hebben om over de laatste details overeenstemming te bereiken.

De Senaat begon dinsdagavond (lokale tijd) aan nieuwe gesprekken om een einde aan de shutdown te maken en het schuldenplafond te verhogen. Eerder dinsdag waren de gesprekken vastgelopen. 

De leiders van zowel de Republikeinen als de Democraten hadden aangegeven 'positief gestemd te zijn' over het bereiken van een overeenkomst. Over een mogelijk tijdpad werd niets gezegd.

​Volgens de Democratische senator Richard Durbin moet de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, eerst de gelegenheid krijgen een eigen plan uit te werken over de aanpak van de schuldenlimiet. Dat plan moet een kans van slagen hebben in het Huis van Afgevaardigden.

Schuldenplafond

Leiders in de Senaat waren al dicht bij een akkoord over de verhoging van het wettelijke vastgesteld maximumbedrag dat de regering mag lenen, het schuldenplafond. In het Huis van Afgevaardigden werken de Republikeinen aan een eigen plan voor de aanpak van het schuldenplafond.

Van een eerste alternatief plan was al meteen duidelijk dat het niet de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zou krijgen. Het Witte Huis en de meerderheidsleider in de Senaat, Harry Reid, verwierpen dat plan bovendien meteen.

De deadline voor het schuldenplafond is aankomende donderdagnacht (lokale tijd). Als er dan geen akkoord is, komt de VS in acute geldnood. 

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffen l Vijf vragen over het schuldenplafond

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over:
Tip de redactie