Nieuw voorstel Republikeinen voor beëindiging impasse

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zullen met een nieuw voorstel komen om het schuldenplafond te verhogen en de impasse te beëindigen. Het Witte Huis heeft meteen laten weten het plan te verwerpen. 

Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder Politico, dinsdag op basis van verklaringen van vooraanstaande Republikeinse politici na partijbesprekingen achter gesloten deuren.

De Republikeinen stellen in het nieuwe plan voor de overheid tot 15 januari te financieren, en zo de zogeheten shutdown te beëindigen. Ook willen ze het schuldenplafond verhogen tot 7 februari. Die data komen overeen met de data die worden genoemd in een plan waar de Senaat aan werkt. 

De belasting op medische instrumenten, een klein onderdeel van 'Obamacare', moet in ruil voor de Republikeinse tegemoetkoming met twee jaar worden uitgesteld.

Subsidies

Ook wordt in het nieuwe Republikeinse plan voorgesteld de zorgsubsidies voor leden van het Amerikaanse Congres, de president, de vicepresident en het kabinet af te schaffen.

Bovendien moet volgens de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden de controle op inkomens van mensen die zich aanmelden voor zorgsubsidies worden aangescherpt. 

Het Witte Huis heeft dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) meteen laten weten niets in het plan van de Republikeinen te zien. Het zou gaan om een ''partijdige poging om een kleine groep van Tea Party-Republikeinen tevreden te stellen.'' Jay Carney, de persvoorlichter van het Witte Huis, liet dinsdagavond weten dat een overeenkomst tussen de Republikeinen en de Democraten nog ver weg is. 

Harry Reid, meerderheidsleider in de Senaat heeft zelfs al laten weten dat het nieuwe voorstel van de Repulikeinen een ''onverholen aanval op het tweepartijenstelsel'' is. 

Schuldenplafond

Aankomende donderdag, 17 oktober, moet er een akkoord zijn over de verhoging van het schuldenplafond. Als Republikeinen en Democraten het dan niet eens zijn geworden over een uitbreiding van de limiet op de staatsschuld, is Amerika technisch 'failliet': het land mag zich zonder akkoord niet verder in de schulden steken. 

Het Huis van Afgevaardigden zal dinsdag stemmen over het voorstel, meldt persbureau AP. Republikeinse leiders in het Huis hebben aangegeven dat het plan zo is gevormd dat de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, ook tevreden zal zijn. Dat lijkt, na de verklaringen van Reid, niet het geval.

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffen l​ Vijf vragen over het schuldenplafond

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie