Filmmaker opgepakt na filmen arbeiders Qatar

Een Duitse filmmaker en een medewerker van een Duits productiebedrijf zijn deze maand in Qatar opgepakt omdat ze de omstandigheden op een bouwplaats hadden gefilmd. 

Dat meldt The Guardian. De twee schoten de beelden naar aanleiding van een onderzoek van de Britse krant over de erbarmelijke werkomstandigheden voor arbeidsmigranten in Qatar.

The Guardian meldde vorige maand dat de afgelopen tijd tientallen arbeiders, vooral afkomstig uit Nepal en India, in Qatar zijn omgekomen.

Meer dan de helft bezweek aan hartaanvallen, hartfalen of arbeidsongevallen. De buitenlandse arbeiders, die vooral werken aan de voorbereidingen voor het WK voetbal in 2022, zouden dat vooral bij extreem hoge temperaturen moeten doen.

Sommigen krijgen geen loon voor hun werkzaamheden en moeten bedelen om eten. Ook zouden arbeiders met twaalf man op krappe kamers liggen en ziek worden door de onhygiënische omstandigheden in pensions.

Politie

De twee Duitsers schoten de beelden vanaf het balkon van hun hotel toen ze door de politie werden meegenomen. "Ze zeiden dat ze gewoon met ons wilden praten, maar waarover was niet duidelijk", zei filmmaker Peter Giesel.

"We werden echter uren ondervraagd en op een gegeven moment raakte ook de veiligheidspolitie erbij betrokken. Ze zeiden dat we tot rellen hadden aangezet door met arbeiders te praten (...) en dat we daarom werden aangehouden en vastgezet."

De twee zaten 27 uur vast. Hun apparatuur werd in beslag genomen omdat ze geen toestemming hadden om te filmen. Nadat hun families contact hadden opgenomen met de Duitse ambassade raakte Berlijn betrokken bij de zaak, en kwamen de twee vrij.

Lees meer over:
Tip de redactie