De Britse politie heeft het accent van haar onderzoek naar de verdwijning van Madeleine McCann gewijzigd.

De politie gaat er nu van uit dat een man die op de avond van de verdwijning werd gezien met een kind in zijn armen niet de ontvoerder van McCann is. Dat bleek na een uitzending maandagavond van het BBC-programma Crimewatch.

De toen 3-jarige McCann verdween in mei 2007 uit het appartement in Portugal waar zij met haar ouders de vakantie doorbracht.

Lang werd er rekening mee gehouden dat zij werd ontvoerd door een man die die avond bij het appartement werd gezien. Nu zegt de politie dat deze man in feite een onschuldige Britse vakantieganger was, die met zijn eigen kind huiswaarts keerde.

McCann werd mogelijk tot drie kwartier later op de avond ontvoerd, aldus de politie. Haar ouders lieten hun drie kinderen achter in het appartement, toen ze met vrienden gingen dineren in een nabijgelegen restaurant. Om 21.00 uur 's avonds waren de drie kinderen nog in het appartement. Een uur later was Madeleine verdwenen.

Andere manier

Dit gegeven maakt het mogelijk de ontvoering op een hele andere manier te onderzoeken. Gebeurtenissen op een later tijdstip op die bewuste avond komen nu namelijk in een heel ander licht te staan.

"Zaken die niet als belangrijk werden beschouwd of maar weinig belangstelling wekten, krijgen nu onze volle aandacht", aldus Andy Redwood, de rechercheur die het onderzoek leidt.

Dezelfde naam

Verscheidene mensen die de politie hebben gebeld, noemden dezelfde naam van een mogelijk betrokken persoon. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

De politie riep mensen die over nieuwe informatie beschikken maandagavond op hiermee naar buiten te komen. Uiteindelijk ontving de politie bijna vijfhonderd e-mails en telefoontjes. Veel mensen die contact opnamen, waren op het moment van de verdwijning in hetzelfde Portugese stadje waar McCann en haar ouders op vakantie waren.

Getuigenverklaringen

Op basis van getuigenverklaringen heeft de politie compositietekeningen van een verdachte gemaakt. De verdachte werd door getuigen omschreven als een blanke man tussen twintig en veertig jaar oud. Hij heeft kort bruin haar, een gemiddeld postuur en geen gezichtsbeharing (zie foto bovenin dit artikel).

Nederland, Duitsland en Ierland is gevraagd de compositietekeningen aan het publiek te tonen. In Nederland besteedt Opsporing Verzocht dinsdag aandacht aan de zaak.

Bekijk hier de uitzending van BBC-Crimewatch over de zaak-McCann: