Amnesty hekelt geweld politie Egypte

Amnesty International heeft de Egyptische regering opgeroepen tot een 'volledig en onpartijdig' onderzoek naar berichten dat de politie vorige week met scherp heeft geschoten om demonstranten uiteen te drijven. 

Volgens Amnesty gebruikte de politie buitensporig en dodelijk geweld tegen aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi. Daarbij zijn ook omstanders en niet-gewelddadige betogers geraakt.

De regering zegt dat tijdens de protesten op 6 oktober minstens vijftig mensen zijn omgekomen, het merendeel in Caïro. Sinds de afzetting van Mursi door het leger op 3 juli zijn al meer dan duizend van diens aanhangers gedood.

Ook zijn meer dan tweeduizend gevangengezet, onder wie de leiders van de Moslimbroederschap, waar ook Mursi toe behoort.

Buitensporig

Amnesty stelt dat de veiligheidstroepen 'opnieuw' dodelijk geweld hebben toegepast terwijl dat niet strikt noodzakelijk was. "Buitensporig gebruik van geweld lijkt de 'normale' manier van werken van de Egyptische veiligheidsdiensten te zijn geworden", aldus de in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie.

De door het leger gesteunde regering van Egypte heeft de veiligheidsdiensten gemachtigd met scherp te schieten om zichzelf en belangrijke staatsinstellingen te verdedigen.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie