De leiders in de Amerikaanse Senaat ''boeken vooruitgang'' in het doorbreken van de politieke impasse die de VS al weken in de greep houdt. 

Dat heeft de Democratische Senaatsleider Harry Reid maandag gezegd, melden Amerikaanse persbureaus. 

De Republikeinen en de Democraten zijn het op twee belangrijke punten echter oneens. Zo is geen overeenstemming over de duur van een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond, dat donderdag wordt bereikt.

Ook zijn de partijen het niet eens over de voorwaarden voor het ongedaan maken van de 'shutdown' van de overheid.

Ontmoeting

Het Witte Huis maakte eerder bekend dat president Barack Obama en vicepresident Joe Biden maandag een ontmoeting hebben met politieke leiders in het Congres. Dat overleg is echter uitgesteld om de deelnemers meer tijd te geven om een oplossing te vinden.

Het uitstel moet volgens het Witte Huis worden gezien als een positief teken. De leiders in de Senaat boeken vooruitgang om te komen tot afspraken waarmee de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden bepaalde wetgeving niet langer blokkeert. Die heeft de Amerikaanse federale overheid nodig om normaal te functioneren en om ook na 17 oktober alle financiële verplichtingen na te kunnen komen.

Samenwerking

Ook Obama zei maandag dat er ''ogenschijnlijk'' vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen in de Senaat.

De president tekende wel aan dat er een goede kans bestaat dat de VS niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen als de Republikeinen geen concessies willen doen.

''Ik hoop dat de geest van samenwerking ons de komende uren vooruit helpt'', aldus Obama.

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffenHoe nu verder? 

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen