
Nobelprijs Economie naar Fama, Hansen en Shiller
Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen maandag bekendgemaakt.
De wetenschappers, die actief zijn aan de universiteiten van Chicago en Yale, krijgen de prijs voor hun 'empirische analyse van de prijsvorming van activa', de in geld uitgedrukte waarde van alle bezittingen van een onderneming.
Het Nobelcomité stelt dat het drietal het fundament onder de huidige kennis van de prijzen van activa hebben gelegd.
"Hoewel het lastig is om te voorspellen of de prijzen van aandelen en obligaties op korte termijn zullen stijgen of dalen, is het wel mogelijk om bewegingen te voorzien voor drie jaar of langer."
"Deze bevindingen, die verrassend en tegenstrijdig lijken, werden gedaan en geanalyseerd door winnaars van dit jaar", aldus de Academie.
Bewijs
Begin jaren zestig liet Fama samen met een aantal medewerkers zien dat aandelenprijzen heel moeilijk te voorspellen zijn op de korte termijn, en dat nieuwe informatie direct invloed kan hebben op de koers.
Deze bevinding had niet alleen veel invloed op verder onderzoek naar dit onderwerp, maar betekende ook een verandering in de manier waarop men ging beleggen. De wereldwijde opkomst van indexfondsen, waarbij een pakket aandelen wordt samengesteld die hetzelfde zijn als dat van een index, is een bewijs daarvan.
De Zweedse centrale bank voegde de Nobelprijs voor de Economie in 1968 toe als herdenking aan Alfred Nobel. In 2012 legden de Amerikanen Alvin Roth en Lloyd Shapley beslag op de prijs.