Meer Italiaanse aanwezigheid Middellandse Zee

Italië stuurt vanaf maandag extra schepen en vliegtuigen naar de Middellandse Zee om te helpen bij grenscontroles en de opvang van bootvluchtelingen. Dat heeft premier Erico Letta bekendgemaakt.

Vrijdag verging in Maltese wateren een schip met illegale migranten. Zeker 34 van de tweehonderd opvarenden kwamen om. Dat dodental kan nog stijgen, omdat nog een groot aantal mensen wordt vermist.

Voor de kust van Egypte verdronken vrijdag twaalf Palestijnse en Syrische migranten. Ruim een week eerder kwamen zeker 360 bootmigranten om toen hun schip bij het Italiaanse eilandje Lampedusa kapseisde en zonk.

Het Europees Parlement besloot daarna 35 miljoen euro uit te trekken voor het voorkomen van dergelijke vluchtelingenrampen, maar Letta wil daar niet op wachten.

Veilige Zee

Minister Mario Mauro (Defensie) beloofde dat hij zal proberen de kosten voor de zogeheten operatie Veilige Zee binnen de perken te houden, maar benadrukte dat ''dit een vereiste is, aangezien er sprake is van een humanitaire noodsituatie''.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wil dat de toestroom van migranten voortaan eerlijk wordt verdeeld over de 28 lidstaten.

''Europa moet eindelijk erkennen dat het een immigratiecontinent is'', zei hij in een maandag gepubliceerd interview in Der Spiegel.

''We hebben een immigratiesysteem nodig dat hoop biedt en immorele mensenhandelaren tegenhoudt om geld te verdienen aan wanhopige mensen.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie