Politie toont beeld verdachte in zaak Madeleine McCann

De Britse politie heeft zondagnacht twee compositietekeningen getoond van een man die verdacht wordt betrokken te zijn bij de zaak rondom de vermiste Madeleine McCann. 

De politie zegt dat contact met deze man ''van vitaal belang'' is voor het onderzoek, meldt de BBC.

Wat hij precies met de vermissing te maken heeft, is niet duidelijk: ''Hij zou wel of niet de sleutel naar de oplossing kunnen zijn''.

Het BBC-programma Crimewatch, het Britse equivalent van Opsporing Verzocht, toont de compositietekeningen maandagavond opnieuw en laat dan ook een bijna 25 minuten durende reconstructie van Maddie's verdwijning zien.

De politie hoopt dat nieuwe informatie van het publiek zal leiden naar een blanke man in de leeftijd van 20 tot 40 jaar en van gemiddelde lengte en postuur.

De tekeningen zijn gemaakt op basis van getuigen, die hebben verklaard de man te hebben gezien op de avond in 2007 waarop het toen 3-jarige Britse meisje in Portugal verdween.

Grote stappen

Door recente ontwikkelingen zijn het tijdspad en de ''geaccepteerde versie van de gebeurtenissen'' rondom de verdwijning van Madeleine aanzienlijk veranderd, liet de politie ook laten weten.

Om wat voor ontwikkelingen het gaat en welke veranderingen het zijn, is nog niet uitgelegd. Rechercheurs hebben ''enorme grote stappen'' kunnen zetten door alle tot nu toe verzamelde informatie in z'n geheel opnieuw te kunnen bekijken, aldus de senior-inspecteur van de politie.

De politie sloot de zaak in 2008 zonder erachter te zijn gekomen wat er met Madeleine is gebeurd.

Opsporing Verzocht

Ook het Avro-programma Opsporing Verzocht gaat dinsdag deels over de zaak van de verdwenen Britse peuter. De kwestie krijgt aandacht van de Nederlandse en Duitse televisie, omdat veel Nederlandse en Duitse vakantiegangers in de Algarve waren, toen het meisje daar verdween.

Volgens de Engelse politie kunnen ook Nederlandse kijkers zeer relevante informatie hebben over de verdwijning, aldus de Avro.

Ook in het Duitse opsporingsprogramma Aktenzeichen zal woensdag aandacht aan de zaak worden besteed.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie