Het venster voor een diplomatieke oplossing voor het Iraanse nucleaire programma "gaat krakend open", maar "beter geen deal dan een slechte deal". 

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag gezegd in een toespraak via een satellietverbinding vanuit Londen tot een conferentie van de pro-Israëlische lobbyorganisatie AIPAC in Californië. Het ministerie van Kerry stelde delen van diens toespraak beschikbaar.

"Het venster voor diplomatie gaat nu krakend open. Maar ik wil dat u weet dat onze ogen ook open zijn", zei Kerry. Hij zei dat Iran zijn woorden moet laten volgen door daden. Ook zei hij dat de Verenigde Staten bij elk contact met Iran de veiligheid van Israël in gedachten houden.

"Wij denken aan de behoefte aan zekerheid, transparantie en verantwoording. En ik ben sterk van mening dat geen deal beter is dan een slechte deal."

Concessies

Komende dinsdag en woensdag gaan vertegenwoordigers van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland in Genève met Iran om de tafel.

Iran zou concessies willen doen om verlichting te verkrijgen van de internationale sancties die zijn economie stevig hebben geraakt. Het Westen verdenkt Iran ervan te werken aan een kernwapen. Teheran zegt dat zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame bedoelingen heeft.

Uranium

De Iraanse onderhandelaar Abbas Araghchi heeft zondag laten weten dat Iran onder geen beding zijn verrijkte uranium naar het buitenland zal sturen om de verdenkingen weg te nemen. Zijn uitlatingen op de website van de Iraanse staatstelevisie zijn in tegenspraak met een verklaring van parlementsvoorzitter Ali Larijani, die vorige week zei dat Iran bereid zou zijn zijn 'overtollige' uraniumvoorraad in de onderhandelingen in te brengen.

Araghchi zei ook dat Iran onverminderd vasthoudt aan zijn recht om uranium te verrijken. Hij zei dat dinsdag en woensdag de onderhandelingen in Genève zal voeren. Minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif zou alleen de openings- en slotzitting bijwonen.