Malta voelt zich door Europa in de steek gelaten na de zoveelste ramp met een schip met vluchtelingen in de Middellandse Zee. Dat heeft de premier van Malta, Joseph Muscat, gezegd.

''Ik weet niet hoeveel mensen nog om moeten komen voordat er iets gebeurt. Als dit zo door blijft gaan, dan maken we een kerkhof van de Middellandse Zee'', aldus de premier tegen de Britse omroep BBC.

Hij riep Europese landen op om te praten met Noord-Afrikaanse landen om immigratieregels te veranderen. ''We voelen ons in de steek gelaten door Europa'', voegde Muscat toe.

Vrijdag kwamen tientallen mensen om het leven toen in Maltese wateren een schip verging met illegale migranten. Vorige week verdronken bij het Italiaanse eilandje Lampedusa honderden Afrikaanse vluchtelingen.

Vrijdag verging in Maltese wateren een schip met illegale migranten. Inmiddels zijn 34 lichamen geborgen, meldt de Italiaanse marine zaterdag. Ruim 200 mensen zijn gered.Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen, meldden Italiaanse media. Bij de kust van Egypte zonk vrijdag ook een schip met Palestijnse migranten en Syrische vluchtelingen. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven.

Lampedusa

Vorige week verdronken bij het Italiaanse eilandje Lampedusa honderden Afrikaanse vluchtelingen. De stroom migranten die op wrakke bootjes naar Zuid-Europa komen lijkt eindeloos. Zaterdag moesten de Italianen opnieuw een schip met migranten te hulp schieten dat in de problemen was geraakt.