De Pakistaanse Malala Yousafzai heeft misschien niet de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen, maar vrijdag (lokale tijd) werd ze wel met alle egards ontvangen door de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle.

De 16-jarige Pakistaanse werd afgelopen jaar door de Taliban in het hoofd geschoten omdat ze campagne voerde voor betere scholing van meisjes. In Groot-Brittannië herstelde ze van de aanslag.

In het Witte Huis prezen de Obama's Malala voor ''haar inspirerende en betrokken werk voor onderwijs voor meisjes in Pakistan''.

Na afloop van haar onderhoud met Obama zei Malala dat zij de president had bedankt voor de steun die de VS geven aan onderwijsprojecten in Pakistan en Afghanistan en voor Syrische vluchtelingen.

Malala sprak echter ook haar zorgen uit over de Amerikaanse droneaanvallen op de tribale gebieden in Pakistan, waarvan moslimextremisten het doelwit vormen maar waarvan niet zelden onschuldige burgers het slachtoffer worden.

Terrorisme

Malala zei tegen Obama gezegd te hebben dat de droneaanvallen het terrorisme alleen maar in de hand werken. We moeten onze aandacht op onderwijs richten, aldus de tiener.

Met haar inspanningen verdiende de 16-jarige een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede. Die prijs viel uiteindelijk de in Den haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) ten deel.

Overzicht toekenningen l Dossier Nobelprijzen