Ondanks de voortdurende 'shutdown' in de Verenigde Staten gaan drie van Amerika's bekendste toeristische trekpleisters binnenkort weer open voor het publiek.

De gouverneurs van Arizona, New York en South Dakota hebben afspraken gemaakt zodat de Grand Canyon, het Vrijheidsbeeld en Mount Rushmore uiterlijk maandag weer bezoekers kunnen ontvangen.

De staat New York is bereid de 61.600 dollar (ongeveer 45.000 euro) te betalen die per dag nodig zijn om het Vrijheidsbeeld open te houden. "Iedere dag dat Liberty Island gesloten is, lopen we bezoekers mis die normaal gesproken hun geld bij ons komen uitgeven", zegt gouverneur Andrew Cuomo van New York.

Ook gouverneur Jan Brewer van Arizona legt geld bij om het Grand Canyon National Park weer open te stellen voor publiek. De eerste zeven dagen kost de staat 651.000 dollar (ongeveer 480.000 euro).

De shutdown is het gevolg van het uitblijven van een akkoord over de begroting van de Amerikaanse federale overheid. Instellingen, zoals toeristische attracties, moesten daarop door gebrek aan middelen sluiten of inkrimpen.

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffenHoe nu verder? 

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen