De Amerikaanse president Barack Obama blijft met de Republikeinse oppositie in gesprek om uit de politieke impasse te raken en ziet kansen op vooruitgang.

Maar een voorstel van de Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden is voor hem in de huidige vorm geen oplossing.

Woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis zei "dat we op een beter punt zijn aangeland dan we een paar dagen geleden waren, maar er is nog geen overeenkomst''.

Obama blijft erbij dat de Republikeinse meerderheid van het Huis niet zou mogen dreigen met verlamming van het overheidsapparaat of het niet nakomen van financiële verplichtingen door de regering.

Aanbod

Republikeinen van het Huis deden een aanbod om onder voorwaarden het schuldenplafond tijdelijk te verhogen en de regeringsdiensten volledig te heropenen. Het werd vrijdag besproken tussen Obama en Republikeinen uit de Senaat.

De Republikeinse senator Susan Collins zei na afloop dat Obama interesse in onderdelen van het voorstel heeft getoond, maar het niet steunt. Volgens Carney is onder voorwaarden wel over een tijdelijk schuldenplafond te spreken met de president.

Standpunt

Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden komen zaterdagmorgen weer bijeen. Senatoren die het overleg vrijdag hadden bijgewoond, zeiden dat Obama zijn standpunt over een eventueel compromis heeft herhaald.

Hij wil dat eerst alle stilgelegde federale instellingen weer op volle toeren draaien en dat het maximale bedrag dat de regering van de wet mag lenen, het schuldenplafond, eerst wordt opgeschroefd.

Impasse

De Democratische president Obama heeft in de Senaat een Democratische meerderheid, maar worstelt met een meerderheid van Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Door polarisatie in Republikeinse gelederen lijkt de tegenstand tegen beleidsplannen van Obama, vooral tegen de onder Republikeinen gehate 'Obamacare', een volksverzekering voor ziektekosten, alleen maar feller te worden.

De impasse leidde er begin deze maand toe dat de wettelijk vereiste goedkeuring door het parlement voor de financiering van een belangrijk deel van de federale overheid uitbleef. Instellingen moesten toen door gebrek aan middelen sluiten of inkrimpen.

Onzekerheid

De ministers van Financiën van de G20 stelden vrijdag in de slotverklaring van hun bijeenkomst in het kader van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Verenigde Staten de onzekerheid rond hun begroting en het schuldenplafond zo snel mogelijk moeten wegnemen. 

"Niemand heeft baat bij aanhoudende onzekerheid, vanwege de negatieve gevolgen die dit heeft voor alle landen'', stelde de minister van Financiën van G20-voorzitter Rusland, Anton Siluanov, na afloop van de bijeenkomst.

"We hebben diverse scenario's besproken, maar het optimisme overheerst. We vertrouwen erop dat er op tijd een oplossing wordt gevonden.''

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffenHoe nu verder? 

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen