De Amerikaanse president Barack Obama heeft een voorstel afgewezen om het schuldenplafond gedurende zes weken te verhogen.

Dat berichtte The New York Times donderdag (lokale tijd). De president zou het plan hebben afgewezen omdat het niet voorziet in het heropenen van de overheid.

De Republikeinen boden Obama een tijdelijke verhoging aan van het schuldenplafond. In ruil daarvoor vroegen ze de president om zich in te zetten voor onderhandelingen over het terugdringen van het overheidstekort op de lange termijn en hervormingen van het belastingsysteem. Obama zou daar niet mee hebben ingestemd.

De Democraten zouden volgens de krant twijfelen aan het vermogen van de Republikeinse leiders om het voorstel door het Huis van Afgevaardigden te loodsen.

Shutdown

Een aantal Democratische politici zou op hun beurt alleen een voorstel willen steunen dat voorziet in een einde aan de zogenoemde 'shutdown', aldus The New York Times. Die gedeeltelijke sluiting van de overheid is veel Democraten een doorn in het oog.

Na de bijeenkomst in het Witte Huis lieten de Republikeinen weten dat Obama geen ''ja'' of ''nee'' zei tegen het voorstel.

Ook het Witte Huis liet donderdag weten dat op de gesprekken nog geen knoop is doorgehakt. ''De president kijkt uit naar het boeken van verdere vooruitgang met leden van beide partijen'', luidde de officiële verklaring.

Republikeinen

Vooraanstaande Republikeinen tonen zich voorzichtig positief over de mogelijkheid op een akkoord met de regering van Barack Obama.

De invloedrijke Republikeinse afgevaardigde Pete Sessions zei zelfs hoopvol te zijn dat vrijdag afspraken kunnen worden gemaakt over het schuldenplafond en de 'shutdown'.

Vooruitgang

Sessions zei tegen persbureau Reuters dat het Witte Huis en Republikeinen bezig zijn met ''het vastleggen van parameters om te zien of we vooruitgang kunnen boeken.'' Als dat lukt, kan volgens de politicus mogelijk vrijdag al een akkoord worden gesloten.

Onderhandelingen over een oplossing voor de politieke patstelling in de VS gaan donderdag vermoedelijk door tot in de nacht.

Belangrijk

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew en Fed-voorzitter Ben Bernanke hebben hun buitenlandse collega's verzekerd dat de politieke patstelling rond het schuldenplafond tijdig wordt opgelost.

Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov donderdag (lokale tijd) na een diner met collega's van de G20. ''Het is voor iedereen een belangrijke kwestie. Lew en Bernanke denken dat deze problemen snel kunnen worden opgelost'', zei Siloeanov tegen journalisten.

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Veel instellingen getroffenHoe nu verder?