Gewapende rebellengroepen hebben begin augustus tijdens een offensief in de buurt van Latakia, in het westen van Syrië, minstens 190 burgers om het leven gebracht en meer dan 200 mensen gegijzeld.

Van de 190 slachtoffers zouden er 67 geëxecuteerd of onwettig gedood zijn. Dat meldt Human Rights Watch vrijdag.

De melding gaat gepaard met de publicatie van het Human Rights Watch-rapport You can still see their blood: Executions, Indiscriminate Shootings, and Hostage Taking by Opposition Forces in Latakia Countryside.

In het 105 pagina's tellende rapport wordt verduidelijkt hoe een combinatie van minstens twintig verschillende rebellengroepen een "gecoördineerde, geplande aanval op de burgerbevolking" rondom Latakia uitvoerde, stelt de organisatie. 

Het offensief ging volgens het rapport door tot 18 augustus.

Al-Qaeda

Eerder werd al bekend dat twee participerende rebellengroepen verbonden zijn aan de terroristische organisatie al-Qaeda. Zij zouden volgens Human Rights Watch sommige gijzelaars, vooral vrouwen en kinderen, nog steeds gevangen houden.

In de regio waarin Latakia ligt, wonen vooral veel Alawieten. Het is een religieuze minderheid waar ook de Syrische leider Assad en zijn familie toe behoren. De aanval had daardoor ook een symbolische betekenis.

Human Rights Watch verrichte naar eigen zeggen onderzoek ter plaatse en ging in gesprek met meer dan 35 personen, waaronder burgers die het offensief hadden overleefd, strijders en activisten aan de kant van zowel de rebellen als regeringstroepen.

Het hoge aantal genoteerde overleden burgers, de soorten verwondingen, zoals meervoudige schot- en steekwonden, ooggetuigenverslagen en de aanwezigheid van 43 vrouwen en kinderen onder de doden wijzen erop dat de oppositiestrijders de burgers bewust om het leven hebben gebracht.

Mensenrechten

Volgens Human Rights Watch komen de daden zoals deze in de bevindingen worden toegelicht in de buurt van schendingen tegen de rechten van de mens.

Vijf groepen, Ahrar al-Sham, Dawlat al-'Islamiyya fi al-'Iraq wa-l-Sham, Jabhat al-Nusra, Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, and Suquor al-Izz, zouden zich volgens het rapport overduidelijk schuldig hebben gemaakt aan deze misdaden.

De organisatie wil een wapenembargo voor groepen aan beide kanten die zich schuldig maken aan het schenden van de rechten van de mens.

Onderzoekers van de Verenigde Naties beschuldigden eerder al beide kampen in de Syrische burgeroorlog van oorlogsmisdaden. 

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin