Rusland zou bereid zijn tot een arbitrageprocedure over de Arctic Sunrise. 

Dat heeft de officiële woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken Aleksandr Loekasjevitsj donderdag gezegd, meldt het persbureau Interfax.

"We zijn voorbereid op deze optie", aldus de woordvoerder. De Russen zeggen dat ze "de Nederlandse argumenten en documenten" hebben ontvangen en dat ze die bestuderen. Het is de eerste officiële reactie vanuit Moskou over de arbitrage.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan niet bevestigen dat Rusland akkoord is met een arbitrageprocedure, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

De procedure moet duidelijk maken of de Russen het recht hadden om het schip in beslag te nemen. Als Rusland niet spoedig wilde meewerken aan een arbitrageprocedure, kondigde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) aan naar het Zeerechttribunaal in Hamburg te stappen. 

Geënterd

De ijsbreker van Greenpeace, die onder Nederlandse vlag vaart, werd vorige maand geënterd door de Russische kustwacht en naar de havenstad Moermansk versleept.

De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zitten sindsdien vast. Greenpeace voerde met het schip actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De kustwacht greep in toen activisten een boorplatform beklommen.

Laten vallen

Eerder liet de Russische presidentiële mensenrechtenraad weten dat het de aanklagers gaat vragen om de aanklacht voor piraterij tegen de bemanning van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise te laten vallen. Dat heeft het hoofd van de raad, Michail Fedotov gezegd, meldde persbureau Interfax donderdag.

De aanklacht voor piraterij is volgens de mensenrechtenraad ongegrond en moet worden herzien. Fedotov, een adviseur van president Vladimir Poetin, sprak zich vorige week ook al uit tegen de beschuldiging. Op piraterij staat in Rusland maximaal vijftien jaar cel.

Drugs

Woensdag maakten de onderzoekers in de zaak bekend dat de dertig bemanningsleden rekening moeten houden met nieuwe aanklachten. Aan boord zouden onder meer drugs zijn gevonden. Ook zouden Greenpeace-activisten boten hebben geramd van de Russische kustwacht.

Volgens Greenpeace zijn ook de nieuwe beschuldigingen volstrekt onwaar.