
Gewapende mannen ontvoeren premier Libië
Dat liet een woordvoerder van het departement donderdag weten.
De Libische premier Ali Zeidan zou zijn meegenomen door gewapende ex-rebellen die normaal in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken werken.
Volgens de woordvoerder is de premier in goede gezondheid en wordt hij goed behandeld. De voormalige rebellen proberen in opdracht van het ministerie de veiligheid in Tripoli te bewaren.
Ze zouden Zeidan hebben meegenomen vanwege zijn rol in de arrestatie van het vermeende al-Qaeda-kopstuk Abu Anas al-Liby door Amerikaanse militairen afgelopen weekeinde in Tripoli.
De gewapende mannen reden in de vroege ochtend naar het hotel en voerden de premier af. Een hotelmedewerker verklaarde daarbij dat er geen geweld werd gebruikt.
Foutieve informatie
Volgens Hashem Beshr, het hoofd van het veiligheidscomité in Tripoli, is Zeidan meegenomen door een groep die ''losse'' banden heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij ontvoerden de premier op basis van ''foutieve'' informatie dat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd, aldus Beshr.
Navo-baas AndersFogh Rasmussen laat op Twitter weten dat het belangrijk is dat er over de situatie zo "snel mogelijk duidelijkheid moet komen." Hij wil dat Zeidan zo snel mogelijk wordt vrijgelaten.
De ontvoering is volgens Beshr uitgevoerd door een samenwerkingsverband van oud-strijders, die vroeger tegen de Libische leider Muammar Kaddafi streden. De nieuwe regering probeert de invloed van milities te beperken door oud-strijders in te huren.
Ali Zeidan
De Libische ex-diplomaat Ali Zeidan werd een jaar geleden door het voorlopige parlement, het Algemeen Nationaal Congres, gekozen tot regeringsleider. Zeidan geldt als een van de grondleggers van de democratische oppositie tegen kolonel Muammar Kaddafi.
Na de val van Kaddafi in augustus 2011 stortte Zeidan zich als liberaal en democratisch hervormer in de chaos die Libië na de revolutie was geworden. Hij werd lid van het Congres en werd 14 oktober 2012 door dat Congres gekozen tot regeringsleider, vooral dankzij steun van liberale en democratisch gezinde leden.
Extremisme
Maar de wapenvoorraad die na de revolutie in het land rondslingerde, heeft banditisme, extremisme en stammenstrijd tot grote hoogte gedreven, terwijl Zeidans regering in Tripoli de mensen en middelen mist om haar gezag te laten gelden.
Aan het begin van de week deed Ali Zeidan via de BBC nog een beroep op westerse mogendheden om te komen helpen de gewapende extremisten in zijn land te bestrijden.
Volgens Zeidan stromen veel wapens via Libië de regio in. Het wapenarsenaal in Libië vormt een bedreiging voor de veiligheid van het land, waarschuwde Zeidan, die nu ook voor zijn eigen veiligheid moet vrezen.