
Bouterse ontslaat minister van Financiën
Het ontslag moet gezien worden als een stap in het streven van Bouterse om het financieel beheer van het land zo snel mogelijk op orde te brengen.
In zijn jaarrede van vorige week maandag kondigde hij deze 'reconstructie' van de staatsfinanciën al aan.
De afgelopen maanden kreeg Bouterse veel kritiek, omdat zijn regering veel meer geld uitgeeft dan er inkomsten zijn. Ook loopt de overheid fors achter met betalingen aan derden zoals aannemers en andere dienstverleners. Dit leidde tot onrust op de valutamarkt waardoor de Centrale Bank zich half september genoodzaakt zag enkele monetaire maatregelen te nemen en de overheid tot zuinigheid te manen.
Politieke tegenstanders van Bouterse maken dankbaar gebruik van deze ontwikkelingen door de regering als 'verkwisters en graaiers' af te schilderen.
In de lucht
Het ontslag van Wijnerman hing al enkele maanden in de lucht. Het feit dat zij en de baas van de Centrale Bank, Gilmore Hoefdraad, verschillende inzichten hadden over het te voeren financieel beleid, speelde daarbij ook een rol.
Wijnerman is de tweede minister van Financiën die het veld moet ruimen. In juni 2011 werd haar voorganger Wonnie Boedhoe al de wacht aangezegd. In totaal heeft de Bouterse sinds zijn aantreden in augustus 2010 elf ministers ontslagen en vervangen. De vervanger van Wijnerman was woensdagavond nog niet bekend.