Aan boord van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise zijn mogelijk drugs gevonden. 

Het Russische onderzoekscomité dat zich bezighoudt met de zaak tegen de Greenpeaceactivisten die zijn aangeklaagd voor piraterij, heeft dat bekendgemaakt. Dat heeft het Russische persbureau Interfax woensdag gemeld.

De onderzoekers stellen dat ze vermoedelijk morfine en papaverbollen hebben gevonden op schip, dat onder de Nederlandse vlag vaart. ''De herkomst en het doel van deze stoffen worden nog onderzocht'', zei een woordvoerder van het onderzoekscomité.

Greenpeace zegt in een reactie dat het mogelijk is dat er drugs is gevonden. Greenpeace liet weten dat er morfine op het schip aanwezig is. Die stof ligt achter slot en grendel en is volgens de Nederlandse wet verplicht aan boord van schepen, aldus de organisatie.

Doorzocht

Greenpeace zegt dat het schip enkele weken geleden al doorzocht door Rusland en dat deze beschuldiging alleen nu naar buiten komt vanwege de internationale kritiek die het land krijgt. 

Volgens de Russen zijn ook spullen in beslag genomen die ''niet alleen voor ecologische doeleinden'' gebruikt zouden kunnen worden. De onderzoekers maakten niet meteen duidelijk om wat voor spullen het gaat.

Rammen

De autoriteiten verdenken de actievoerders er ook nog van dat ze hebben geprobeerd om met hun schip een vaartuig van de kustwacht te rammen, waardoor ze ''het leven en de gezondheid van functionarissen in gevaar hebben gebracht''. De Russen hebben nog niet bepaald wie ze daarvoor verantwoordelijk houden.

Schuldvraag

De bemanning moet rekening houden met een zwaardere aanklacht. Dat hebben de Russische onderzoekers in de zaak woensdag bekendgemaakt. De dertig bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, zijn al aangeklaagd voor piraterij waar in Rusland maximaal vijftien jaar cel op staat.

''Op basis van het strafrechtelijk onderzoek zouden de aanklachten tegen iedereen moeten worden aangepast'', aldus de onderzoekers. Ze stellen ook dat ze er zeker van zijn dat ''een aantal verdachten'' wordt aangeklaagd voor andere zware misdaden.

De dertig opvarenden blijven in voorrarrest. Eerder waren drie activisten in beroep gegaan, maar dat werd afgewezen.