Een rechtbank in de Russische stad Moermansk wees dinsdag het beroep tegen het voorarrest van drie Greenpeace activisten af. 

De drie waren in beroep gegaan tegen de beslissing dat ze tot 24 november in voorarrest moesten blijven, maar dat beroep is dinsdag afgewezen door de rechtbank van Moermansk. Dat meldden milieuorganisatie Greenpeace via Twitter en het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

De uitspraak van dinsdag gaat over drie Russen: scheepsarts Jekaterina Zaspa, woordvoerder Andrej Allachverdov en fotograaf Denis Sinjakov.

De andere 27 opvarenden van de Arctic Sunrise zijn ook in beroep gegaan tegen de verlenging van hun voorarrest. Zij horen waarschijnlijk deze week het besluit van de rechtbank. De activisten willen de gevangenis verlaten en in plaats daarvan op borgtocht vrijkomen of huisarrest krijgen.

Nederlanders

Onder de opgepakte Greenpeace-verdachten zijn twee Nederlanders: campagneleider Faiza Oulahsen uit Amsterdam en chef machinekamer Mannes Ubels uit het Groningse Oudeschip.

De bemanning van de Arctic Sunrise werd bijna 3 weken geleden opgepakt door de Russische autoriteiten, na een protestactie bij een boorplatform. Vorige week werden de opvarenden aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat in Rusland maximaal 15 jaar celstraf.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Nederland hoopt via arbitrage met Rusland het schip en de bemanning vrij te krijgen. Als dat niet snel genoeg vlot, wil Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal stappen.

Vijf vragen over de Arctic Sunrise