
Acties VS tegen terreurleiders
Dat meldde The New York Times zaterdag aan de hand van Amerikaanse autoriteiten.
De aanval in de kuststad ten zuiden van hoofdstad Mogadishu werd gedaan door de zogeheten Navy Seals. De al-Shabaab-leider werd gedood tijdens een vuurgevecht.
De Seals moesten zich gedwongen terugtrekken, waardoor de dood van de leider niet kon worden bevestigd. Volgens getuigen duurde het vuurgevecht zeker een uur en werd de hulp ingeroepen van helikopters.
Aanslag
Volgens een anonieme bron bij de krant was de aanval al anderhalve week geleden zorgvuldig voorbereid. Directe aanleiding zou de aanslag zijn bij het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, vorige maand. Daarbij vielen zeker 72 doden, inclusief vijf daders. De verantwoordelijkheid hiervoor werd opgeëist door al-Shabaab.
De hele dag was er veel onduidelijkheid over de aanval. Bronnen binnen de Somalische inlichtingendiensten meldden dat ''belangrijke'' buitenlanders het doelwit waren. Het zou gaan om een Tsjetsjeense leider van de islamitische terreurorganisatie.
Al-Qaeda-leider
De Verenigde Staten hebben ook een inval hebben gedaan nabij de Libische hoofdstad Tripoli, waarbij de hoge al-Qaeda-leider Abu Anas al-Libi gevangen is genomen.
De Libiër die er al jaren door de VS van wordt verdacht achter de bloedige aanslagen in Oost-Afrika van 1998 te zitten, is dit weekeinde door Amerikaanse militairen opgepakt in Tripoli. Dit heeft het Pentagon zondag bevestigd.
Al-Libi wordt gezien als een topfiguur uit het terroristennetwek van al-Qaeda. Hij zou de bloedige aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 hebben beraamd. Daarbij vielen 224 doden en vierduizend gewonden. De FBI loofde een beloning van vijf miljoen dollar uit voor de tip die zou leiden tot zijn arrestatie.
De in 1964 als Nazih Abd al-Hamid al-Rughie in Tripoli geboren verdachte is volgens het Pentagon op wettige wijze gearresteerd en bevindt zich op een veilige plaats buiten Libië.
Kopstuk
Westerse troepen hebben in het verleden vaker een aanval uitgevoerd in Barawe, dat volledig wordt beheerst door Al-Shabaab. Amerikaanse elitetroepen schoten er in 2009 zeker zes mensen dood, onder wie een kopstuk van Al-Qaeda. Al-Shabaab heeft nauwe banden met die terreurgroep. Honderden strijders uit verschillende werelddelen vechten op dit moment mee met de Somalische militie.