Somalische extremisten van de beweging al-Shabaab hebben naar eigen zeggen een Britse commandant gedood.

Dat zou zijn gebeurd toen westerse troepen zaterdagochtend vroeg de aanval openden op het Somalische dorp Barawe.

De identiteit van de aanvallers was tot dusver onbekend, maar volgens een woordvoerder van al-Shabaab voerden Britse en Turkse eenheden de aanval uit. Het doelwit was een huis aan het strand, waar volgens andere bronnen buitenlandse strijders verbleven. Al-Shabaab beweert dat vier Britse troepen ''kritieke verwondingen'' opliepen. De leider van de Britse troepen zou zijn gedood.

Volgens de verklaring raakte ook een Turkse militair gewond. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken weerspreekt de berichten en ontkent betrokkenheid van Turkije bij de actie. ''Zoiets heeft volgens ons niet plaatsgevonden'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Buitenlandse militair

Al-Shabab heeft honderden strijders uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het Midden-Oosten in haar gelederen. 

De opstandelingen sloten het stadje na de aanval hermetisch af en kamden woningen uit, mogelijk op zoek naar bewijsmateriaal dat een spion de aanvallers van informatie had voorzien, liet een bewoner van Barawe weten. 

Nairobi

De terroristische strijdgroep al-Shabaab (de Jeugd) is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor de bloedige terroristische aanslag vorige maand op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daarbij vielen zeker 72 doden, inclusief vijf daders.

Achtergrond al-Shabaab