De acht kardinalen die paus Franciscus adviseren over de hervorming van het Vaticaan, vinden dat de problemen bij de Curie, het centrale bestuur van de Rooms-Katholieke Kerk, zo groot zijn dat een grondige opschoning nodig is.

Dat zegt de woordvoerder van het Vaticaan donderdag.

Alleen kleine aanpassingen zijn naar hun mening niet voldoende, zei de woordvoerder van het Vaticaan donderdag aan het eind van het driedaagse overleg van de kardinalen.

De kardinalen waren voor het eerst bijeen. Zij overlegden met de paus achter gesloten deuren. Volgens de woordvoerder denken de kerkleiders niet meer over aanpassingen in de constitutie Pastor Bonus (Goede Herder), maar moet er een heel nieuw stuk komen.

In de constitutie legde paus Johannes Paulus II in 1998 onder meer de werkwijze van de verschillende congregaties, raden en andere onderdelen van de Curie vast.

Bureaucratie

Bisschoppen uit de gehele wereld hebben geklaagd over de bureaucratie en het autocratische gedrag van de Curieafdelingen. Ook kwamen er onder paus Benedictus XVI, die in februari aftrad, allerlei schandalen naar buiten, mede door documenten die de butler van Benedictus aan Italiaanse media had gelekt.

Franciscus zei deze week in een interview in een Italiaanse krant dat de Curie veel te veel met zichzelf bezig is en te veel op haar eigen belangen is gericht.